Učitelské noviny: "Uvažuji o povolebním návratu" (rozhovor s O. Liškou)

středa 22. dubna 2009 ·

22. dubna 2009 publikovaly Učitelské noviny druhou část rozhovoru šéfredaktora Jiřího Freye s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Ondřejem Liškou.

1. část rozhovoru
2. část rozhovoru

Z rozhovoru vybíráme:

Ve vašem minulém vystoupení v Učitelských novinách jste řekl, že nyní, když jste ministrem v demisi, si můžete dovolit luxus nebrat si servítky. Proč a jaké jste si bral?

Servítky ke koaličním partnerům, jež jsem neustále, ale občas marně přesvědčoval, že je nutné navýšit finanční prostředky do kapitoly školství.

To zní, jako že jste se nedohodli s ministrem financí M. Kalouskem.

Naše vláda řekla, že je nutné opustit projídání peněz z dočasného ekonomického růstu a investovat je tam, kde je to potřebné. To je přece vzdělávání. Víte, že jsem prosadil finance na navýšení nadtarifní části příjmů pedagogů a prosadil jsem s pochopením pana premiéra, aby se pod tlakem světové ekonomické krize v současné době nedotklo našeho školství.

Naznačujete, co se vám ve funkci ministra podařilo. Pokračujte.

Když jsem takto přímo tázán, řeknu, že se mi podařilo podle mého názoru změnit ministerstvo. Z uzavřeného konzervativního aparátu se stal komunikující úřad, který jedná s pedagogickou veřejností a s dalšími partnery. To souvisí i s personální stabilizací úřadu. Jsou zde lidé lidsky i odborně na výši.

Neodejdou s vámi? Nebo se rozhodnou podle toho, kdo vás nahradí?

Přesně tak. Ale víte, rok a tři měsíce, kdy jsem byl ve funkci ministra, to je v rezortu školství naprosto minimální čas k prosazení a realizaci změn. Vzdělávání se musí stát celospolečenským tématem. Jinak nikdo (už kvůli důvěře voličů) s tím nepohne. Předvolebními tématy byly lékařské poplatky, výše daní. Musí se přihlížet i na podporu vzdělávání.

Já jsem ale ještě nečetl předvolební program žádné politické strany, že se školstvím nepočítá. Jenže pak počítat přestane.

Přeji si, aby po příštích volbách byly tyto sliby naplněny, jinak se dostáváme do dlouhodobé krize.

Zeptám se na další úspěchy vašeho šéfování školství.

Podařilo se dotáhnout do konce novou podobou maturit. Začne v podobě i v termínu, jak jsme ji připravili. Můj následovník samozřejmě může rozhodnout jinak, ale věřím, že se to zdaří.

Vyvolali jsme diskuzi o standardech pedagogické profese. To je věc, která se v žádném případě nesmí uspěchat. Měl by to být prvek pro systémovou změnu ohodnocování pedagogických pracovníků. Nastavit tím kariérní řád a systém atestací, který by respektoval kvalitu a odhodlání pedagogických pracovníků, což by se projevilo na jejich výplatní pásce. Ta debata na toto téma má řadu etap, jejich výsledkem by mělo být zlepšení ohodnocování pedagogických pracovníků i jejich přípravy. A to na základě zákonné normy. Těší mne, že se do debaty o standardech zapojily i (řekněme) ty nejkonzervativnější osobnosti našeho pedagogického světa. A ne jen s apriorním odmítáním tohoto projektu, ale s návrhy, jak by se dal zdokonalit. A o to jde.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.