Vlastimil Ott: Přednáška OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele

úterý 14. dubna 2009 ·

Přednáška prezentovaná na konferenci Počítač ve škole, která se konala 7.-9. dubna 2009 na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.

Krátkou přednáškou jsem se snažil představit OpenOffice.org 3 přítomným učitelům a motivovat je k používání tohoto všestranného kancelářského balíku. Soubor s prezentací je k dispozici ke stažení, je možné jej upravovat s uvedením jména autora. Doufáme, že pomůže i jinde.

- Přednáška na konferenci Počítač ve škole 2009 (formát PDF)

- Přednáška na konferenci Počítač ve škole 2009 (formát ODP)

Třetí generace kancelářského balíku OpenOffice.org přináší mnoho novinek a vylepšuje dosavadní možnosti. Zaklínaná kompatibilita s formáty Microsoft Office je stále vylepšována, nicméně nativní formát OpenDocument získává na významu a vymezuje si celosvětově svou pozici. OpenOffice.org oslovuje uživatele nejen proto, že je to efektivní alternativa jiných kancelářských balíků, ale také proto, že nabízí takové funkce či vlastnosti, které uživatelům vyhovují.

Balík je složen z několika aplikací:

- Writer – textový procesor s širokou paletou funkcí (práce se styly, vkládání rejstříků, obsahu, křížových odkazů a mnoho dalšího);
- Calc – tabulkový kalkulátor (obsahuje desítky funkcí, z nichž velká část je kompatibilní s Excelem, vytváření grafů, řešitel možných scénářů atd.);
- Impress – prezentační nástroj (profesionální nástroj do kanceláře, prezentace odpovídají běžným standardům);
- Draw – vektorový editor (vhodný pro vytváření diagramů, schémat a různých nákresů);
- Base – komponenta pro práci s databázemi (vytváření dotazů, formulářů a sestav na základě dat získaných z databází);
- Math – editor rovnic a vzorců (vhodný pro matematiky, fyziky);

Velkým magnetem je jednoznačně export dokumentu do PDF souboru, a to jedním kliknutím (i když lze mnohé volby podrobně nastavit přes nabídku Soubor). Během okamžiku můžete do přenositelného formátu uložit prezentaci, grafy z Calcu nebo kompletní odbornou práci či výroční zprávu.

Tahákem třetí generace jsou rozšíření, tedy doplňky, které do jednotlivých programů OpenOffice.org přidávají často jedinečné funkce. Stejný systém již funguje u webového prohlížeče Mozilla Firefox. Jako rozšíření se instalují také slovníky pro kontrolu překlepů, což je pro některé uživatele ve srovnání se staršími verzemi nepříjemná změna. V konečném důsledku je ale přínosem, protože instalace rozšíření je standardizovaná a snadná. Rozšíření se dokonce mohou z prostředí programu aktualizovat, pokud je tak autor vytvořil

Mezi oblíbená rozšíření patří slovníky synonym, zkratek, pomůcky pro kontrolu gramatiky – česká a slovenská verze zatím neexistuje, nicméně lze využívat verze pro světové jazyky. Další rozšíření se týkají práce s dokumentem (např. záložky, vytváření podrobných statistik dokumentu, porovnávání dokumentů, textové efekty, generování výplňového textu atd. atp.), vylepšení ovládání nebo vytvoření zcela nových funkcí. Rozšíření jsou vytvářena různými uživateli či firmami po celém světě a jsou ukládána do centrálního úložiště na adrese http://extensions.services.openoffice.org. Vzniká jich několik jednotek až desítek týdně.

Třetím faktorem oblíbenosti bývá – podle ohlasů – spokojenost se srozumitelným uživatelským prostředím aplikace, které je zapamatovatelné a do jisté míry ve své formě konzervativní. Uživatelé nejsou stresováni změnami a ve známém prostředí se pohybují s jistotou.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.