Petr Holub: Nový zákoník: Vyhazov bez důvodu, delší zkušební lhůta

čtvrtek 2. dubna 2009 ·

Odstupující vicepremiér Petr Nečas dokončil dlouho očekávanou novelu zákona, který upravuje vztahy mezi zaměstnavateli a jejich pracovníky. Novela zákoníku práce omezuje ochranu zaměstnanců, podle autorů a zástupců firem jim přesto může pomoci. "Lidé i odbory by si měli uvědomit, že se tím otevírá možnost zaměstnávat na kratší pracovní úvazky. To může být v době krize účinný nástroj v boji s nezaměstnaností," míní prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl.

Odbory s tím nesouhlasí. Pokud se navržené změny prosadí, jsou podle šéfa svazu Kovo Josefa Středuly dostatečným důvodem k vyhlášení generální stávky. "Ministr Nečas překonal naše očekávání," říká Středula.

Podívejte se na tabulku: Srovnání stávajícího a navrhovaného zákoníku

Hlavní novinkou je zrušení pravidla, podle kterého nesmí dostat pracovník výpověď bez důvodu, který je uveden v zákoníku práce. Napříště bude možné lidi propouštět "nelze-li po zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby pracovní poměr pokračoval".

Propuštěný zaměstnanec se tedy bude moci bránit jen před soudem.

Výpovědní doba dnes činí dva měsíce, zaměstnanec přitom ještě dostává tříměsíční odstupné. Na pětiměsíční plat po propuštění budou mít napříště nárok jen lidé, kteří pro firmu pracují přes šest let: Měsíc potrvá výpovědní doba a k tomu dostanou odstupné za čtyři měsíce.

Kdo pracuje u firmy do tří let, dostane po měsíční výpovědní době odstupné ve výši dvou měsíčních platů.

Celý článek Petra Holuba naleznete na aktualne.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.