Lidovky.cz: On-line s Martinem Machem

čtvrtek 2. dubna 2009 ·

31. března 2009 odpovídal ředitel CERMAT Martin Mach na otázky čtenářů serveru Lidovky.cz.

Přečtěte si přepis on-line rozhovoru, ze kterého vybíráme:

OTÁZKA (voko91)
Když se ptáme profesorů, co nás čeká u maturity, neví a krčí rameny. Prý se vše dozvíme. Všichni už toho mají dost. ani oni neví, co se vlastně máme učit a každý říká něco jiného. To si fakt myslíte, že vám to projde naservírovat nám za rok překvápko? Fakt si myslíte, že si to necháme líbit?
ODPOVĚĎ (31.03.2009 13:19)
Podívejte se prosím na stránky www.novamaturita.cz, tam naleznete prakticky všechno, co budete jako student potřebovat vědět. Vaši učitelé mají v současné době již dost potřebných informací. Pokud Vám je zatím nesdělili, zeptejte se jich.
OTÁZKA (Jarmila Aubrechtová)
Vážený pane Machu, ministr Liška i ředitel Zelený hovořili o tom, že státní testy nahradí přijímací zkoušky an VŠ: Kolik vysokých škol vám to už potvrdilo? Byla jsem přítomna debatě s panem Šteflem a ten si z toho dělal vyslověně legraci. Tak komu mají studenti věřit?
ODPOVĚĎ (31.03.2009 13:22)
Vážená paní Aubrechtová, stanovisko většiny vysokých škol je takové, že využití výsledků společné části maturit (tzv. státní maturity) v rámci přijímacího považují za možné a užitečné. Některé k tomu přistoupí již v příštím roce, některé budou rok či dva čekat. Tomuto postupu vysokých škol lze jistě věřit, neboť je zcela přirozený a logický (a určitě bych si z něho nedělal legraci…).
OTÁZKA (Eliška B.)
Proslýchá se, že nás zase čeká další a další školení k maturitám? Paní ředitelka nám tvrdila, že ji váš předchůdce na nějakém semináři ujišťoval, že většina školení proběhne přes počítač a nebudeme tak muset hodiny prosedět posloucháním zbytečností. A teď prý je to zase jinak. Můžete nám k tomu něco říct? Zbytečných školení máme po krk
ODPOVĚĎ (31.03.2009 13:25)
Školení bude probíhat kombinovanou formou, tzn. zčásti prezenčně a zčásti využitím e-learningu. K posunu došlo v tom, že zejména úvodní fáze školení bude vedena více prezenční formou, kde sice můžete jen sedět, ale taky se můžete hned ptát a dostávat odpovědi.
Poznámka redakce: To snad nemyslel pan ředitel vážně.
OTÁZKA (Zbyněk V.)
Kdy budete zveřejňovat katalog z informatiky? Ptám se proto, že na školách teď připravujeme ŠVP. A přišlo by nám vhod vědět, co budete z informatiky zkoušet. Díky za odpověď
ODPOVĚĎ (31.03.2009 13:57)
Z informatiky se bude maturovat nejdříve na jaře 2012. Podle školského zákona musí katalogy požadavků ministerstvo zveřejnit nejpozději 24 měsíců před termínem konání zkoušek.
OTÁZKA (bobo)
Proč nikoho neinformujete? Můj syn bohužel příští rok maturuje a ředitelka gymnázia nám řekla, ať hledáme také informace na internetu, protože ministerstvo žádné jasné informace nedává. Když mají nějaký dotaz tak od Vašich úředníků se dozví i úplně protichůdné informace. To Vy sami nevíte co děláte?
ODPOVĚĎ (31.03.2009 14:08)
Ujišťuji Vás, že Cermat informuje školy velmi intenzívně již minimálně od poloviny minulého roku. Školy obdržely pět obsáhlých čísel Maturitních zpravodajů, webové stránky www.novamaturita.cz obsahují pro studenty všechny potřebné informace. (Za ministerstvo se vyjadřovat nemohu.)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.