Petr Kukal: Právo na zděšení

úterý 21. dubna 2009 ·

Na titulních stranách všech velkých českých deníků se dnes objevila zpráva o žhářském útoku na domov romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Došlo k němu v noci ze soboty na neděli – zhruba ve stejnou dobu, kdy se opačném konci republiky Ústí nad Labem pomalu vzpamatovávalo z pochodu neonacistů. Z pochodu, který byl magistrátem města Ústí nad Labem zakázán a soudem následně povolen.

V prvním případě policie „zvažuje“ rasový podtext útoku, v druhém případě „existuje podezření“, že skutečným důvodem uspořádání pochodu nebylo uctění památky obětí bombardování v Ústí nad Labem v dubu 1945, nýbrž 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Ani to první, natožpak to druhé se velmi pravděpodobně nepodaří prokázat. Pokud se zrovna nezjistí, že domek vzplanul od vadné elektroinstalace, bude patrně útok ve Vítkově kvalifikován jako „obecné ohrožení“ a „ublížení na zdraví“. Ústecké bubínky a pochodně už vůbec není za co trestat, náckové jsou prostě muzikální a mají rádi lampiónové průvody.

Celý článek naleznete na blogu autora na blog.aktuálně.cz.

4 komentářů:

salda řekl(a)...
22. dubna 2009 v 11:08  

Příčinou žhářského útoku na domov romské rodiny ve Vítkově na Opavsku je neuvážená a špatně připravená implementace ŠVP ve školách navštěvovaných v převážné většině romskými žáky.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2009 v 11:42  

A kdyby pan Kukal mohl, vyhlásil by všeobecný pogrom na všechny, kdo jeho víru, totiž podezření, zpochybňují. Nevidím jediný rozdíl mezi jeho zaslepeností a zaslepeností nácků. Presumce neviny je přežitek, dokazování je zbytečnost. "Všichni víme" že to byli skinové. Pojďte pozabíjet skiny.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2009 v 21:58  

Přestaňte si zvyšovat čtenost komentáři a kecy k Vítkovu. Nežijete tu a nic o tom nevíte - kromě toho, co píšou v médiích. Já tu žiju nedaleko druhý rok a pracuju tu. Je těžké to hodnotit bez emocí, ale to, co se stalo je hrozné a je to zločin a jako zločin by mělo být souzeno. Nezmění na tom nic ani ty trapné, nevkusné a nevhodné kecy pána, který si říká salda nebo pana Kukala, který "má také jasno". Moji žáci měli podobné komentáře jako vy saldo - stejně hloupé. Stačilo jim pro představu sdělit, že tak, jak je bolí prst po spálení o hrnek s čajem, bolí tu holčičku celé tělo kromě hlavy (toto jsem uvedl pro ilustraci, aby si to děti dovedly představit). V tu ránu bylo ticho a všichni zbledli - pochopili a už o tom mluví pouze vážně, pokud vůbec. Doufám, že zbledne i ten hňup, který si tu cynicky hladí své ego. RB

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2009 v 0:21  

"Uf! Myslíš bílého psa, kterého jsme přátelsky přijali, a který v noci zabil naši stráž u Jeskyně předků, jenom aby si mohl naplnit lahev černou vodou a potom uprchl? Jenom zlý duch ho uchránil před našimi šípy..."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.