Konference aktivních učitelů v Praze

středa 11. března 2009 ·

V pátek 13. 3. 2009 proběhne na ZŠ Korunovační v Praze Konference pražských učitelů, kteří se zapojili do projektu „Učitel činnostního učení v Praze“. Na konferenci vystoupí zkušení učitelé, kteří začali učit podle moderních činnostních metod. Každý z nich představí své úspěchy a ukáže postupy, které se mu nejvíce osvědčily.

Konferenci pořádá sdružení Tvořivá škola, které spojuje již více než 700 základních škol z celé ČR.  Školy zapojené v této síti se rozhodly učit tzv. činnostními metodami. Ty jsou založené na aktivním zapojení žáků a samotném objevování poznatků. Žáci manipulují s jednoduchými pomůckami, pozorují co dělají, hovoří o tom, vyvozují závěry, získávají zkušenosti. Pomůcky umožňují aktivně zapojit každé dítě do výuky. Každý žák má možnost zažívat ve výuce úspěch. Je to radostná výuka, která zaujme každé dítě a svými výsledky uspokojí každého rodiče. 

Učitel činnostního učení v Praze je 30 měsíčním projektem, jehož cílem je zvýšit kvalitu vzdělávání pražských ZŠ a prohloubit odbornou kvalifikaci učitelů. Projekt je zaměřen jak na šíření efektivních metod z praxe, tak na osobnostní růst učitelů. Proto jsou do projektu zařazeny také kurzy psychologie a osobnostního rozvoje učitelů. „Je důležité, aby učitel byl pravý „guru“ - vyzrálá osobnost, která přebírá odpovědnost za svoji práci a přesně ví, co a proč dělá“, říká k tomu předseda sdružení Mgr. Čeněk Rosecký, právník, který se rozhodl věnovat rozvoji vzdělávání.

V rámci projektu budou na vybraných pražských školách založeny vzorové třídy činnostního učení, které budou v budoucnu sloužit jako vzdělávací střediska dalšího vzdělávání učitelů z hl. m. Prahy. Vznikají také nové učebnice matematiky a fyziky, vzdělávací film a přípravy pro práci s interaktivní výpočetní technikou.

A jak vidí tvůrci programu vývoj vzdělávání v České republice? „Jak se ukazuje, ve vzdělávání mnohdy ani dobrý úmysl nestačí. Je zapotřebí znát a využívat kvalitní metody a k žákům přistupovat v souladu s jejich potřebami. Jde o to žáky „neobrábět“, ale vytvářet pro ně vhodné a podnětné prostředí, aby z nich mohli vyrůst lidé zdraví, zodpovědní za druhé, za sebe a za svět, ve kterém žijeme.“ 

Projekt je realizován díky podpoře poskytnuté Evropským sociálním fondem. Za dobu jeho trvání projde kurzy a letními školami projektu více než 400 učitelů působících na území hl.m. Prahy. 

Desatero činnostního učení:

  1. Činnosti a objevování
  2. Pozitivní motivace
  3. Hovor a vzájemná komunikace 
  4. Využití všech smyslů 
  5. Od jednoduchého ke složitějšímu 
  6. Propojení učiva a života žáků 
  7. Pozitivní hodnocení a sebehodnocení
  8. Zpětná vazba, práce s chybou 
  9. Rozvoj samostatnosti a logického myšlení
  10. Individuální přístup

www.tvorivaskola.cz

www.vzdelavani-ucitelu.cz

www.cinnostni-uceni.cz



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.