Jan Wagner: Otázky pro MŠMT k realizaci Koncepci podpory ICT ve vzdělávání v letech 2009-13

čtvrtek 12. března 2009 ·

Po čtvrtroce jsme položili Ing. Kateřině Bohmová, ředitelce odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT, několik otázek k postupu v realizaci vládou schválené Koncepce podpory ICT ve vzdělávání v letech 2009-13.

Můžete potvrdit, že problematika byla převedena z kompetence náměstka Kocourka do kompetence náměstka Kitzbergera? Je spoluautor koncepce Robert Vraštiak stále na výplatní listině MŠMT (ať už jako zaměstnanec nebo na slouvu o dílo či provedení práce)? Je prací na koncepci někdo konkrétně pověřen? Pokud ano, kdo?

Ano mohu. Oblast ICT byla převedena ze skupiny náměstka Kocourka do skupiny náměstka Kitzbergera.Důvod-lepší propojení s regionálním školstvím s přímým napojením do ZŠ a SŠ a také koordinace s projekty ESF.

Pan Vraštiak ukončí svůj pracovní poměr ke dni 30. 3. 2009.

Byla ustanovena pracovní skupina pro ICT vedená panem Hausnerem.

Na letošní rok má být čerpáno podle Koncepce podpory ICT ve vzdělávání v letech 2009-13 na financování jednotlivých programů čerpáno až 200 milionů z rozpočtové kapitoly MŠMT. Jsou tyto prostředky skutečně k dispozici? Pokud ano, tak v jaké výši, kdy a jak budou čerpány?

Předpokládáme čerpání peněz z ESF - částka zatím není vyspecifikována

Podle pěti výzev na podání nabídky mělo být vypracováno do 30. ledna 2009 pět dokumentací k programům Koncepce. Jsou tyto dokumentace vypracovány? Jaké částky byly za tyto dokumentace vyplaceny? Kdy budou dokumentace zveřejněny k oponentuře odborné veřejnosti?

Na tuto otázku jsem nechala odpovědět přímo pana Vraštiaka a také na otázku č.4 - neboť toto bylo plně v jeho gesci a pana náměstka Kocourka

Co se týče vlastního vypracování jednotlivých dokumentací pro potřeby ICT a další interní zhodnocení, tyto byly již ze strany komerčních subjektů vypracovány a odevzdány a to k termínu 30.01.2009 jak bylo sjednáno. Výzvy byly ze strany ministerstva postaveny jako zakázka malého rozsahu a tudíž všechny nabídky byly finančně postaveny do 2 mil. Kč jak je zákonem stanoveno. Jelikož byla ze strany neznámého subjektu podána stížnost na ÚOHS na prošetření správnosti postupu výběrového řízení je v současné době materiál k dispozici jako neveřejný a to až do výsledků prošetření. Co se týče jakési „oponentury“ je nutno konstatovat, že materiál má charakter vstupní pomůcky, přípravy pro vyhlášení či vypsaní jednotlivých programů a tak byl i zadán a koncipován. Výsledky práce řešitelů měli být posouzeny v rámci interní debaty delegovaných odborníků a posouzení navrhovaných řešení z nabídek mělo resp. má napomoci při výběru nejlepšího modelu řešení nové „koncepce ICT. V současné době se tak již na ministerstvu děje a hledá se vhodná cesta jak nastartovat pomoc ministerstva při prosazování ICT ve vzdělávání. Samozřejmě to vše bude odvislé od schválených finančních prostředků pro nastartování procesů ve vztahu k vlastní realizaci.

V  odpovědi z 10. prosince uvádíte o dalším postupu : "Takže výsledkem je, že budou připravovány konkrétně projekty, které jsou v tomto materiálu popsány a budou vybranými společnostmi konkretizovány do podoby výběrových řízení, které by měly být, dle interního plánu MŠMT, vypsány v prvním kvartále roku 2009."  Můžete zveřejnit citovaný interní plán MŠMT a upřesnit termíny vypsání výběrových řízení? Na co konkrétně tato řízení budou?

Jak jsem již uvedl interní plán realizace ICT bude zveřejněn až po schválení celkového postupu vedením ministerstva. Vše bude odvislé jak od předloženého návrhu řešení problematiky ICT ve vzdělávání ze strany ministerské pracovní skupiny a dále od schválení procesu financování realizace. Počítám, že se tak stane nejpozději do konce dubna letošního roku.

Můžete potvrdit existenci pracovní skupiny MŠMT pro Koncepci podpory ICT? Pokud ano, kdo jsou její členové, co je jejím úkolem a jak bude odborná veřejnost seznámena s výsledky její práce? (poznámka redakce: otázky byly položeny 5. března a zodpovězeny 10. března)

Jinak jak je mi známo, zúčastnil jste se krátce setkání pracovní skupiny v Telči a věřím, že jste získal ucelenější pohled na práci v této oblasti na MŠMT. A také získal informace o dalším postupu.

K ustavení pracovní skupiny byla dne 11. března zveřejněna  tisková zpráva MŠMT .



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.