Sociální sítě: Komise prostředníkem dohody mezi předními internetovým společnostmi

středa 11. února 2009 ·

17 předních internetových firem poprvé podepsalo evropskou dohodu s cílem zlepšit bezpečnost nezletilých, kteří používají internetové stránky pro vytváření sociálních sítí. Patří mezi ně Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Naszaklaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, a Zap.lu. Stránky sociálních sítí představují nový společenský a ekonomický fenomén, který pravidelně přitahuje 41,7 miliónu uživatelů v Evropě a mění způsob jejich vzájemné interakce na internetu. Využívání sociálních sítí v Evropě během minulého roku vzrostlo o 35 % a očekává se, že do roku 2012 se více než zdvojnásobí a dosáhne 107,4 miliónu uživatelů. Aby mohly sociální sítě nadále růst, musí se mladí uživatelé při rozšiřování svých sítí nebo při sdílení osobních údajů cítit bezpečně. Dohoda, která byla dnes podepsána v Lucemburku u příležitosti Dne bezpečnějšího internetu pořádaného Evropskou komisí, umožní mladým lidem zvládat případná rizika, se kterými se mohou setkat online, jako je internetová šikana nebo odhalování osobních údajů.

„Komise vítá první evropskou dohodu o sociálních sítích. Je to významný krok směrem k Evropě, kde se budou naše děti při surfování na stránkách sociálních sítí cítit bezpečněji,“ řekla Viviane Redingová, komisařka EU pro informační společnost a média. „Potenciál růstu sociálních sítí v Evropě, jejich podpory pro naše hospodářství a zvýšení interaktivity naší společnosti je nezměrný – budou-li jim ovšem děti a mladí lidé důvěřovat a mít ty správné nástroje k zachování bezpečnosti při navazování nových kontaktů a sdílení osobních informací online. Budu pozorně sledovat provádění dnešní dohody a Komise se k této záležitosti vrátí za rok.“

Dnes se u příležitosti Dne bezpečnějšího internetu poprvé sešli přední provozovatelé sociálních sítí v Evropě, aby uznali svou odpovědnost a identifikovali rizika, která jejich stránky přinášejí pro nezletilé. K těmto rizikům patří internetová šikana (obtěžování dětí prostřednictvím internetových stránek nebo mobilních zpráv), grooming (případy, kdy se dospělý seznámí s dítětem se záměrem je sexuálně zneužít) a rizikové chování, jako je odhalování osobních informací. Cílem je tato rizika omezit:

  • poskytnutím snadno použitelného a dostupného tlačítka „nahlásit zneužívání“, které uživatelům umožní jediným kliknutím ohlásit nevhodný kontakt nebo nepatřičné chování jiného uživatele;
  •  zajištěním, aby výchozí nastavení pro onlinové profily a seznamy kontaktů uživatelů internetových stránek, kteří jsou registrováni jako nezletilí, bylo „soukromé“. Osobám se špatnými úmysly to ztíží navazování kontaktů s mladistvými;
  •  zajištěním, aby soukromé profily nezletilých uživatelů nebylo možné vyhledat (pomocí internetových stránek nebo vyhledávačů);
  • poskytnutím záruky, že možnost soukromého nastavení bude vždy viditelná a dostupná, aby mohli uživatelé snadno zvolit, zda jejich onlinové informace uvidí pouze jejich přátelé nebo kdokoliv;
  • zabráněním uživatelům do určitého věku, aby dané služby používali. Jsou-li sociální sítě zaměřeny na mladistvé starší než 13 let, mladší děti by neměly mít možnost se na nich zaregistrovat.

Provozovatelé stránek sociálních sítí seznámí Komisi do dubna 2009 se svými bezpečnostními opatřeními a způsobem, jak budou tyto zásady uplatňovat.

Souvislosti:

Dnešní dohoda je výsledkem diskusí v rámci pracovní skupiny pro sociální sítě, kterou Evropská komise vytvořila v dubnu 2008. Tato skupina svedla k jednomu stolu provozovatele sociálních sítí, nevládní organizace i vědce a představuje dobrý příklad samoregulace odvětví, tedy přístupu, kterému – je-li účinný – dává Komise přednost.

K podobným iniciativám v této oblasti patří pokyny pro sociální sítě ministerstva vnitra Spojeného království z dubna 2008 a samostatné dohody uzavřené mezi společnostmi Myspace a Facebook a 49 nejvyššími státními zástupci ve Spojených státech.

V rámci Dne bezpečnějšího internetu, který se pořádá každoročně od roku 2004, probíhají akce ve více než 50 zemích v Evropě i na celém světě.

Den bezpečnějšího internetu 2007 vyústil z iniciativy komisařky Redingové v dohodu o bezpečnějším používání mobilních telefonů mladistvými, kterou podepsali všichni přední operátoři mobilních telefonů (IP/07/139).

Informace pro tisk, které obsahují konečné znění dohody, sdělení a audiovizuální klip o internetové šikaně, který budou vysílat televizní stanice v EU, v Norsku, na Islandu i internet, jsou k dispozici na adrese:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/09/58

Více informací naleznete na adrese:

http://www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today`s signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

  • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.
  • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.
  • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.
  • In France the singer for children Henri Des will take part in Safer Internet Day
  • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children
  • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171)
organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet
Programme (IP/08/1899).



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.