Otevřený apel ředitelům gymnázií v Praze

středa 21. ledna 2009 ·

Zákon č. 561/2004 Sb. ve znění pozdějších úprav a vyhláška č. 46/2008 Sb., které letos upravují způsob přijímání na střední školy, vzbuzuje obavu už od počátku. Navíc obsahuje drobnou trhlinu, které plánuje využít část gymnázií v Praze. V prvním kole tato gymnázia nevyhlásí přijímací zkoušky a už 16. března 2009 přijmou několik málo dětí s průměry 1,00, případně nepřijmou vůbec nikoho. Bezprostředně na to vyhlásí kolo druhé, které však již není narozdíl od kola prvního zákony nijak omezeno. Stačí jim tak jen jeden termín konání přijímacích zkoušek, naše děti se jim mohou do druhého kola přihlásit i přes dosud nevyřízené tři přihlášky na jiných školách do prvního kola a s konáním přijímací zkoušky není nutné čekat až na 22. dubna 2009, bude se konat již okolo 8. dubna 2009.

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

jménem sdružení rodičů dětí z Prahy, které funguje dle § 1 zákona 83/1990 Sb., se na Vás obracíme s tímto otevřeným apelem. Na náš apel není nutné odpovídat, věříme však, že se v souladu s Vaší vysokou morálkou zachováte v jeho duchu čestně. Kopii apelu posíláme i do novin a prosíme Vás i o komunikaci se školami, které se plánují zachovat nečestně - je to i částečně ve Vašem zájmu jim jejich nekalé jednání rozmluvit.

Zákon č. 561/2004 Sb. ve znění pozdějších úprav a vyhláška č. 46/2008 Sb., které letos upravují způsob přijímání na střední školy, vzbuzuje obavu už od počátku. Navíc obsahuje drobnou trhlinu, které plánuje využít část gymnázií v Praze. V prvním kole tato gymnázia nevyhlásí přijímací zkoušky a už 16. března 2009 přijmou několik málo dětí s průměry 1,00, případně nepřijmou vůbec nikoho. Bezprostředně na to vyhlásí kolo druhé, které však již není narozdíl od kola prvního zákony nijak omezeno. Stačí jim tak jen jeden termín konání přijímacích zkoušek, naše děti se jim mohou do druhého kola přihlásit i přes dosud nevyřízené tři přihlášky na jiných školách do prvního kola a s konáním přijímací zkoušky není nutné čekat až na 22. dubna 2009, bude se konat již okolo 8. dubna 2009.

Lze očekávat, že následkem zneužití zákona si tato část gymnázií v předstihu posbírá všechny elitní děti v Praze. Tyto elitní děti si většinou půjdou vyzkoušet i regulérní první kola na další tři školy v řádném termínu. Protože jsou elitní a navíc díky předchozímu přijetí bez stresu, dostanou se na všechny tři školy. Na žádnou z nich však již nenastoupí, protože již dávno mají zápisový list na gymnáziu, které posbíralo elitní děti. Našim kvalitním ale normálním dětem tak zablokují v prvním kole zbytečně téměř všechna místa.

Přestože jste letos fakticky bez šance na nalákání elitních dětí, vyzýváme Vás, abyste do tohoto obludného honu nenastupovali a učili naše normální kvalitní děti v souladu s profesorskou ctí a morálkou. Abyste se obětovali pro blaho našich dětí a konali první kolo až v řádném termínu od 22. dubna 2009, ač je to pro Vás způsob několikanásobně pracnější než popsaný trik vzniklý z české malosti. Abyste se pokusili ve spolupráci s námi s odkazem na vyšší princip mravní revokovat záměr ostatních gymnázií pokazit Vám možnost přijmout elitní děti a v prvním kole i naše normální kvalitní děti.

Děkujeme.

Sdružení rodičů dětí
dle § 1 zákona 83/1990 Sb.

Kontaktní osoba: Štencl Václav

sdruzeni.rodicu.deti@seznam.cz



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.