MŠMT: V Praze byl slavnostně zahájen Evropský rok tvořivosti a inovací

čtvrtek 8. ledna 2009 ·

Evropský rok tvořivosti a inovací byl vyhlášen pod hlavičkou Českého předsednictví v Radě EU a Evropské komise na zahajovací konferenci 7. ledna 2009 v Senátu PČR v Praze.

Program celého dne byl velmi bohatý. Ráno se pod vedením Eska Aha, bývalého premiéra Finska, uskutečnil expertní kulatý stůl. Zúčastnila se ho desítka velvyslanců a velvyslankyň Evropského roku. Mezi nimi byl i Ernö Rubik, autor slavné Rubikovy kostky (dnešní rozhovor s Ernö Rubikem naleznete na stránkách ČRo Leonardo, pozn. redakce). Tyto význačné osobnosti ze světa tvořivosti a inovací přijaly doporučení pro vlády a instituce Evropské unie, které pan Aho představil na polední tiskové konferenci těmito slovy: „Budoucnost Evropy je extrémně závislá na vzdělávacím systému. Rok 2009 je Evropským rokem tvořivosti a inovací i v osobní rovině. Je třeba vsadit na přínos inovací." 

Asko_Aho_1_1.JPG
Kulatému stolu Evropského roku předsedal bývalý finský premiér Esko Aho.

Následovala zahajovací konference v Rytířském sále Valdštejnské jízdárny, které se zúčastnili národní delegáti členských zemí EU, zástupci Evropské komise, členové vlády ČR a již zmínění ambasadoři Evropského roku. Setkání zahájil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Po něm vystoupil evropský komisař pro výchovu, vzdělávání, kulturu a mládež  Ján Figeľ a ministr kultury Václav Jehlička. Účastníci konference prodiskutovali možnosti kreativního a inovativního přístupu v oblastech obchodu, průmyslu, vzdělání, vědy a kultury ve světle globální ekonomické recese. Konference probíhala souběžně s návštěvou Evropské komise v ČR.

0X3I8204_1.JPG

Hlavními řečníky zahajovací konference byly evropský komisař Ján Figeľ, ministr školství Ondřej Liška a ministr kultury Václav Jehlička.

Ministr Liška ve svém vystoupení zdůraznil nutnost větších investic do školství  jako účinný nástroj boje s ekonomickou krizí, když prohlásil: „Kvalitní vzdělání je prevencí krize. Naše úspěšná budoucnost záleží na schopnosti pružně se přizpůsobit rychle se měnícímu světu."

Na závěr dne pak premiér Mirek Topolánek společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosou oficiálně vyhlásili rok 2009 Evropským rokem tvořivosti a inovací při formálním uvedení České republiky do úřadu předsednické země EU v Národním divadle.

Od středy 7. ledna 2009 můžete na odkaze http://www.manta.cz/prenosy/msmt/index.htm sledovat záznam tiskové konference a následné zahájení Evropského roku tvořivosti a inovací 2009. Kromě jiného je tak možné zpětně shlédnout projevy evropského komisaře Jána Figeľa a ministrů Ondřeje Lišky a Václava Jehličky.

Evropská komise zřídila k Evropskému roku 2009 webovou stránku. Lze na ní nalézt kalendář zpráv, událostí a akcí, které budou v průběhu Roku pravidelně aktualizovány, stejně jako propagační materiály a zprávy o výsledcích jednotlivých akcí a samostatné stránky pro partnery Roku. Zvláštní sekce je věnována akcím, které se budou konat v členských státech EU. Motto Evropského roku 2009 zní: „Vymýšlíme - Tvoříme - Inovujeme (Imagine - Create - Innovate."

Cílem Evropského roku 2009 je podporovat nejen tvořivost, ale i schopnost využití inovace jakožto klíčové kompetence všech jedinců. Tradice vyhlášení Evropského roku existuje od r. 1983, kdy EU mnohdy společně s Radou Evropy vyhlašuje téma pro následujících dvanáct měsíců. Tématem pro rok 2006 byla mobilita pracovníků, 2007 rovné příležitosti pro všechny a 2008 interkulturní dialog. Evropský rok zasvěcený konkrétní tématice slouží ke zvyšování veřejného povědomí o dané problematice, šíření informací o osvědčených postupech, stimulování politické diskuse a podpora aktivního občanství.

Program zahajovací konference: EYCI_program_EN.doc EYCI_program_EN.doc (429kB DOC)
Ambasadoři Evropského roku přítomní na TK: Ambasadori_EYCI.doc Ambasadori_EYCI.doc (2,7MB DOC)
Profil přítomných řečníků: Profil_mluvcich_konference.doc Profil_mluvcich_konference.doc (433kB DOC)


eyci2009_cs.gif



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.