Oldřich Suchoradský: Žáka ani květinou neuhodíš

čtvrtek 8. ledna 2009 ·

Se zájmem jsem shlédl na ČT 2 pořad o trestání žáků ve školách, vysílaný v rámci cyklu Ta naše povaha česká a nezklamal mě. Zaznělo v něm dost zasvěcených názorů od renomovaných odborníků, známých osobností, ale i učitelů praktiků. A anonymně tu vystupovala se svými pocity i učitelka, která musela školství opustit po střetu se žákem, kterého tělesně potrestala. Pořad mne jako učitele oslovil a většina vystoupení rezonovala s mými životními zkušenostmi. Zároveň mě donutil k zamyšlení nad možnosti učitele při umravňování svěřených žáků.

Marně pátrám v paměti, zda jsem sám někdy vztáhl ruku na některého ze svých žáka. Možná to zní nevěrohodně, ale do situace kdy bych musel rovnat některého žáka třeba jen pohlavkem, jsem se za svého pedagogického působení nedostal. Možná proto, že takový trest jsem nikdy neuznával a ani jsem ho nepotřeboval použít. Se žáky jsem se snažil jednat  tak, abych k takového prostředku nebyl nikdy donucen. Domnívám se že problém je nejen v žácích, ale i v samotném učiteli. V pořadu několikrát  zřetelně zaznělo, že schopnosti učitele jsou vrozené a nedají se nijak naučit. Ocenil jsem, že většina z dotázaných přiměřené fyzické tresty v rodině a potažmo i ve škole nevylučuje. Ani já je striktně nezavrhuji. Sice stále platí, že facka není argument, ale přijde-li v pravou chvíli, má větší efekt než hodinové mentorování. Znal jsem učitele, kteří tím byli mezi žáky vyhlášeni a často i oceňováni.. Jeden z nich trestal žáky dřevěnou částí smetáčku, kterým dostal provinilec přes "prodloužená záda". Vždycky beze svědků a v soukromí kabinetu. Nikdo z takto postižených si na jeho exekuce nikam nestěžoval. Naopak, řada z nich uvádí, že to byly ty nejúčinnější výchovné lekce, jakých se jim v době jejich školní docházky ze strany školy dostalo. Jak jsem krotil temperament a přistupoval k přestupkům žáků? Vedle již zmíněné prevence mohu potvrdit, že daleko účinnější než fyzický trest, je ironie a vtip. Tím jsem se snažil situaci verbálně popsat a zvládnout. Je to poměrně náročný přístup k řešení problému. Vychází ze znalosti situace, mentality každého jednotlivého žáka i celého publika - přihlížející třídy. Byl jsem si stále vědom toho, že zvolený způsob trestání má svá rizika. Nedá se použít opakovaně na stejného žáka. A při nevhodném provedení může poškodit víc než razantní facka. Kde je míra obsahu a síla dopadu účinku metody, to je skryto všem teoriím a návodům. I květinou se může uhodit, že to bolí. I ta křehká květina se může stát při špatném odhadu a neobratném provedení nebezpečnou zbraní. Je mistrovským uměním učitele působit na žáky tak, aby při jeho činění  květina zůstala květinou a nepřestala příjemně vonět. Říká se tomu různě. Já tomu říkám pedagogický takt.

Ta naše povaha česká 6. ledna 2009: Škoda facky, která padne vedle

Text volně přepsán z blogu : http://blog.rvp.cz/dedvseved/index.html



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.