MŠMT: Implementační plán Strategie celoživotního učení schválen vládou

úterý 6. ledna 2009 ·

Vláda v pondělí schválila Implementační plán Strategie celoživotního učení, který předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Materiál byl vypracován v návaznosti na schválení Strategie celoživotního učení vládou v červenci 2007. Přijatá Strategie byla doplněna o řadu konkrétních prováděcích opatření, kterými budou její cíle v období 2009 – 2015 naplňovány.

Implementační plán Strategie celoživotního učení vypracovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, se zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců a odborníků v oblasti vzdělávání. Plán navrhuje postup, organizaci, odpovědnosti, časový harmonogram a finanční zajištění implementace Strategie do praxe. Odpovědným orgánem za implementaci Strategie celoživotního učení bude MŠMT. Pro koordinaci jednotlivých opatření bude ustanoven koordinační a implementační výbor složený ze zástupců příslušných ministerstev (MMR, MPSV, MŽP, MF, MPO, MZd, MV, MK, MZe).

Schválený materiál podporuje spolupráci zaměstnavatelů a vzdělávacích institucí. Měl by přinést větší soulad mezi podnikatelským prostředím a vzdělávacím sektorem, zvýšení zájmu o další vzdělávání a tím pozitivně ovlivnit zaměstnatelnost občanů ČR. Školy by se měly více začleňovat do veřejného života a spolupracovat s místními firmami při zajišťování  praktického vzdělávání. Středním školám se naskýtá šance stát se centry odborné přípravy.

Strategie celoživotního učení zastřešuje celý vzdělávací systém od základního a středního vzdělávání až po vzdělávání terciární. Neopomíjí ani témata související s již rozběhnutou kurikulární reformou, podporou ICT ve školách, snižováním nerovnosti v přístupu ke vzdělávání a mimoškolním a zájmovým vzděláváním. Hlavní důraz je však kladen zejména na podporu dalšího vzdělávání (po vzoru Dánska a Finska). „Schopnost obstát na rychle se měnícím trhu práce přináší pro naše občany potřebu celoživotně se vzdělávat," připomíná ministr Liška. „Tato schopnost se ukazuje ještě důležitější ve světle současné ekonomické krize."

Finanční zajištění většiny projektů souvisejících s rozvojem celoživotního vzdělávání se předpokládá z prostředků operačních programů Evropského sociálního fondu (ESF). Nejvýznamnější úlohu má operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Propojením implementace Strategie celoživotního učení s operačními programy jednotlivých rezortů by mělo být zajištěno účelné čerpání peněz z programů ESF.

Schválený dokument ke stažení:

Implementacni_plan_Strategie_celozivotniho_uceni.pdf Implementační plán Strategie celoživotního učení.pdf (707kB PDF)



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.