MŠMT: 22. říjen - Mezinárodní den školních knihoven

pondělí 22. října 2007 ·

Mezinárodní den školních knihoven letos připadá na pondělí 22. října. Při této příležitosti bude slavnostně otevřena nová školní knihovna v Základní a mateřské škole Brno, nám. 28. října 22, za účasti Jindřicha Kitzbergera, náměstka ministryně školství mládeže a tělovýchovy pro regionální školství, a Pavly Zieleniecové, ředitelky Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Od roku 1999 se v celém světě vždy čtvrté pondělí v říjnu slaví Mezinárodní den školních knihoven (MDŠK), který  vyhlásila Mezinárodní asociace  školních knihoven (IASL). Členy této asociace jsou učitelé, kteří se starají o školní knihovny, školní knihovníci, konzultanti, ředitelé  škol. IASL  zprostředkovává informační servis školním knihovnám a snaží se z nich vybudovat moderní  informační centra pro žáky i učitele. 
 
Hlavním cílem oslav Mezinárodního dne školních knihoven je upozornit na důležité místo školních knihoven ve vzdělávací práci škol. V každém roce IASL vyhlašuje pro MŠDK jedno téma, na které by se v den oslav měly školní knihovny zaměřit. Historicky prvním tématem MDŠK pro rok 1999  bylo Odstraňování bariér. Školní knihovna by se měla stát místem, kde se budou takové bariéry bourat a stavět mosty k lidem a informacím. V letošním roce jsou oslavy MŠDK neseny heslem Školní knihovny podporují učení (Learning Powered by School Library). 
 
V České republice  věnuje metodickou podporu  školním knihovnám Národní pedagogická knihovna Komenského (NPKK), divize  ÚIV. Na www.npkk.cz/csk/library-day.php zprovoznila NPKK  stránku k Mezinárodnímu dni školních knihoven. NPKK poskytuje knihovnické  a informační  služby pedagogickým pracovníkům, studentům a dalším uživatelům z celé republiky. Jako součást služeb NPKK pedagogické veřejnosti vznikl za podpory MŠMT  také elektronický portál pro školní knihovny www.npkk.cz/csk, který přináší informace potřebné pro budování a vedení školní knihovny.


MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.