Radek Sárközi: Návrh kariérního řádu pro pedagogické pracovníky

středa 6. června 2007 ·

Existuje několik různých koncepcí, jak konstruovat platy zaměstnanců. Ohledně platů učitelů se v zahraničí často užívá nějaká obdoba kariérního řádu. Bylo by vhodné zavést kariérní řád i v Čechách a v jaké podobě? Školský zákon i Zákon o pedagogických pracovnících s tím počítají, nadále jsou ale učitelé odměňováni podle tabulek stejně jako úředníci…  Existují tři diametrálně odlišné koncepce, jak stanovit platy učitelů. 

První z nich jsou smluvní platy, kdy o výši platu rozhoduje dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Takto se konstruují platy na soukromých školách

Ve veřejných školách určují platy tabulky. Hovoří se o tzv. věkovém automatu. Výše platu totiž závisí na počtu odsloužených let. V českém systému to znamená, že nejvyššího tabulkového platu dosáhne učitel po 32 letech praxe… Paralelně s věkovým automatem koexistuje systém zařazování do platových tříd, kdy může být učitel zařazen do 11. až 14. platové třídy, přičemž je většina pedagogů zařazena do 12. platové třídy. Vedle toho může získat učitel navíc další nárokové a nenárokové odměny, například příplatek za třídnictví, osobní ohodnocení či specializační příplatek.

Problém výše platů nebudu v tomto článku řešit. Výše platů totiž nesouvisí se systémem jejich konstrukce, ale s množstvím peněz, které jsou pro platy k dispozici… Obecně platí, že celková výška platů zaměstnanců se odvíjí od toho, kolik si dokážou vystávkovat! Když to přeženou, firma může zkrachovat… Nikde se však nestalo, že by stát zkrachoval díky navyšování platů učitelů.

Kariérní řád

Vraťme se ale ke kariérnímu řádu. Jeho výhodou je, že může učitele motivovat, aby dosahovali cílů, které si stanovil stát. V současné době je nutností velmi intenzivní další vzdělávání pedagogických pracovníků, jehož výsledkem by mělo být zkvalitnění výuky. Jen tak může být úspěšná kurikulární reforma. Proto musí být kariérní řád postaven právě na dalším vzdělávání učitelů. 

Dovoluji si předložit k diskuzi následující návrh kariérního řádu:

Kariérní řád bude mít 3 stupně. První platový stupeň získají kvalifikovaní učitelé bez pedagogické praxe i nekvalifikovaní učitelé. Druhý platový stupeň získají kvalifikovaní učitelé po 1 až 2 letech praxe. Třetí platový stupeň je založen na příplatcích, které obdrží učitelé, již se intenzivně vzdělávají.

Výše platu by mohla být následující:

  • První platový stupeň: 15.000 korun měsíčně
  • Druhý platový stupeň: 17.500 korun měsíčně
  • Třetí platový stupeň: příplatky 2.500 korun měsíčně za úspěšné absolvování jednoho z 5 typů školení
V rámci třetího platového stupně tedy může získat učitel až 5krát 2.500 korun měsíčně! Za co?

Bude muset absolvovat studium akreditované MŠMT v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Toto studium musí mít určité náležitosti: Jeho délka bude činit minimálně 250 hodin rozložených do 2 let. Z toho alespoň polovina musí probíhat prezenční formou. Na konci studia musí absolvent složit praktickou a teoretickou zkoušku, obhájit absolventskou práci a prokázat, že získané zkušenosti uplatňuje při zkvalitňování své výuky.

Studium jsem rozdělil do 5 tematických okruhů. Těchto 5 typů zajišťuje různorodost absolvovaných školení. Příplatek získá učitel, když absolvuje studium daného typu, další školení už musí být jiného typu.

A) Moderní vyučovací metody

Příkladem takového školení je současný program Čtením a psaním ke kritickému myšlení, který ovšem obnáší pouze 80 hodin, bylo by ho tedy nutné rozšířit…

B) Pedagogika a psychologie

Příkladem tohoto studia je program Respektovat a být respektován, i ten je kratší, než požadovaných 250 hodin.

C) Alternativní a inovativní pedagogika

V současné době se nabízí Diplomový kurz Montessori, který má rozsah 300 hodin, či studium waldorfské pedagogiky, které je dvouleté, respektive tříleté, protože mu předchází roční proseminář…

D) Specializační studium

Tento typ studia existuje již dnes, například pro koordinátory tvorby ŠVP, ICT koordinátory, metodiky prevence, výchovné poradce či koordinátory EVVO. Studium má délku 250 hodin, ale způsob ukončování bohužel nezaručuje, že absolventi prokáží přínosy studia pro vlastní pedagogickou praxi…

E) Prohloubení aprobace

Studium v rozsahu 250 hodin dosud neexistuje. Nabízejí se pouze dílčí kurzy, většinou několikahodinové, nanejvýš celodenní… Příkladem podobného studia by byl intenzivní dvouletý kurz pro češtináře, kteří by si mohli rozšířit dovednosti v oblasti čtenářství, funkční gramotnosti, didaktiky češtiny, mediální výchovy, tvůrčího psaní a dramatické výchovy.

Kromě kariérního řádu by bylo zachováno osobní ohodnocení, jehož udělování zůstane v kompetenci ředitele školy.

Závěrem

V současném systému dosáhne učitel na nejvyšší plat po 32 letech praxe, v rámci kariérního řádu může dosáhnout na nejvyšší plat už po 11 letech, což je třikrát rychleji! Navíc získá zkušenosti, které povedou k zkvalitnění jeho pedagogické práce. Proto považuji kariérní řád za výhodnější způsob, jak konstruovat platy učitelů, než může nabídnout současný systém. 

Motivuje totiž mladé i starší učitele k tomu, aby na sobě intenzivně pracovali. Čím více to budou dělat, tím dříve dosáhnou na platové maximum. To by činilo až 30.000 korun měsíčně bez osobního ohodnocení!

Je v zájmu státu, aby měl vzdělané kvalifikované a kvalitní učitele. Kariérní řád k tomu přispívá více, než systém tabulek a věkového automatu i systém smluvních platů!
 

Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.