MŠMT: Memorandum o porozumění - deklarace spolupráce ministrů zemí středoevropské spolupráce ve vzdělávání

úterý 5. června 2007 ·

Dne 12. dubna 2007 se ve Vídni uskutečnilo setkání ministrů zemí středoevropské spolupráce (Central European Cooperation in Education, CECE), jehož hlavním cílem byl podpis memoranda o porozumění, jež je koncipováno jako rámec budoucí spolupráce v oblasti celoživotního učení, zejména s ohledem na působení zemí středoevropské spolupráce v Evropské unii.

Mezi středoevropskými zeměmi (Maďarskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Českou republikou) probíhá již řadu let regionální spolupráce. Je založena na společných historických, kulturních, sociálních a politických atributech těchto zemí, stejně jako na blízkosti jejich vzdělávacích systémů. Středoevropskou regionální spolupráci, se zvláštním ohledem k aktivitám v oblasti vzdělávání v rámci EU, lze z hlediska ČR vyhodnotit jako velmi prospěšnou. Nabízí možnost výměny zkušeností, expertíz či příkladů dobré praxe s ostatními čtyřmi zeměmi, otvírá českým expertům lepší přístup k iniciativám uskutečňovaným v ostatních zemích Středoevropské spolupráce.

Původně se forma spolupráce opírala o různé bilaterální či multilaterální dohody. Aby tato spolupráce byla deklarována, bylo navrhnuto sjednat memorandum o porozumění mezi výše uvedenými pěti zeměmi středoevropského regionu. Memorandum tak bylo podepsáno 12. dubna 2007 ve Vídni ministry těchto států odpovědných za vzdělávání.

Memorandum o porozumění středoevropské spolupráce ve vzdělávání bylo slavnostně podepsáno na dobu trvání 5 let. Ministři se shodli na přínosu spolupráce zapojených zemí v oblasti vzdělávání/celoživotního učení, zejména s ohledem na význam regionální spolupráce v rámci Evropské unie. Memorandum se tak stalo rámcem budoucí spolupráce zemí probíhající na různých úrovních, zaměřené na aktuální témata celoživotního učení v rámci evropské spolupráce. Jedním z klíčových témat spolupráce je výměna zkušeností a spolupráce při předsednictví Radě EU. Memorandum o porozumění můžete shlédnout zde Joint_memorandum_of_understanding.pdf Joint_memorandum_of_understanding.pdf (151,60 KB).

Mimo podpis memoranda bylo na programu setkání také vystoupení rakouských expertů k tématu „Kreativita, flexibilita a klíčové kompetence jako hnací síla inovací“, po nichž následovala diskuse ministrů o daném tématu. Nejvíce diskutovaným tématem byla otázka vzdělávání pedagogických pracovníků, zejména pak finanční ohodnocení a motivace učitelů. Ministryně Dana Kuchtová zmínila nutnost podpory rovných příležitostí, integrace minorit a znevýhodněných osob a potřebu boje s patologickými jevy. Podpořila konstatování ostatních ministrů, že je nutné zaměřit pozornost na zvyšování motivace učitelů – zejména s ohledem na nutnost přizpůsobovat vzdělávací systémy (metody a přístupy) současným trendům. V neposlední řadě upozornila na potřebu motivovat pro toto povolání muže.

Dále zde Slovinsko představilo svoje předpokládaná témata předsednictví, a jsou to modernizace škol, vzdělávání učitelů, inovace, odborná příprava a její atraktivita a kvalita a dále vzdělávání dospělých. Jako hlavní aspekty, z nichž tato témata vychází jsou příprava průběžné hodnotící zprávy o plnění Lisabonské strategie (2008 joint interim report), příprava jarního zasedání Evropské rady, úvahy o zaměření strategie pro roce 2010, rok 2008 jako Evropský rok interkulturního dialogu.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.