MŠMT: Soubor pedagogicko-organizačních informací na školní rok 2007/2008

úterý 5. června 2007 ·

Předkládaný Soubor pedagogicko-organizačních informací pro mateřské školy, základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a školská zařízení (dále jen SPOI) na školní rok 2007/2008 má poskytnout ředitelům škol a školských zařízení, ostatním pedagogickým pracovníkům i široké veřejnosti základní informace, které se vztahují ke školnímu roku 2007/2008.

19. Informace o vzdělávání cizinců v základních školách, středních školách a vyšších odborných školách v ČR (Gesce odbor 22)

 

19.1 Povinná školní docházka cizinců

  Právní řád ČR umožňuje bez ohledu na státní občanství všem osobám, které podléhají povinné školní docházce, stejná práva na vzdělání jako občanům ČR. Základními právními normami jsou zejména: Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, čl. 33, odst. 1, článek 10 Ústavy ČR, podle něhož ratifikované a vyhlášené mezinárodní smlouvy o lidských právech a základních svobodách, jimiž je ČR vázána, jsou bezprostředně závazné a mají přednost před zákonem. Úmluva o právech dítěte (publikovaná pod č. 104/1991 Sb.) v čl. 28 odst. 1 zavazuje ČR činit základní vzdělání povinným a bezplatně dostupným pro všechny. Od 1.1. 2000 ukládá MŠMT povinnost zajistit podmínky pro vzdělávání cizinců i zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů.

19.2 Předškolní vzdělávání cizinců

Osoby se státní příslušností jiného členského státu Evropské unie a jejich rodinní příslušníci mají přístup k předškolnímu vzdělávání za stejných podmínek jako státní občané ČR. Cizinci ze třetích států mohou být k předškolnímu vzdělávání přijímáni, ale nezaručuje se jim rovný přístup k předškolnímu vzdělávání a školským službám.

V souvislosti s ustanovením § 20 odst. 1 a 3 školského zákona je však nutné vykládat také § 123 školského zákona a prováděcí právní předpisy vydané na základě § 123 odst. 5. Ze skutečnosti, že se cizincům ze třetích států nezaručuje přístup k předškolnímu vzdělávání a školským službám za stejných podmínek jako občanům ČR, lze dovodit oprávnění ředitele požadovat po těchto osobách úplatu za vzdělávání, které neposkytuje stupeň vzdělání, a za školské služby za podmínek odlišných od právní úpravy příslušných prováděcích právních předpisů. Není proto v rozporu se školským zákonem, bude-li právnická osoba vykonávající činnost mateřské školy nebo školského zařízení vybírat od cizince ze třetího státu, resp. od jeho zákonného zástupce úplatu ve výši přesahující nejvyšší možnou úplatu stanovenou prováděcím právním předpisem. Zároveň je však nutné upozornit, že se tím řediteli školy nebo školského zařízení neposkytuje neomezený prostor pro libovůli. Ředitel je povinen případnou úplatu za vzdělávání nebo školské služby dohodnout s cizincem ze třetího státu nebo mu ji uložit ve výši, která nebude nespravedlivá nebo v rozporu s dobrými mravy.

Upozorňujeme, že se připravuje novela § 20 školského zákona; předpokládaná účinnost od ledna  2008.   



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.