Petr Kolman: Zadržení u přestupku 2.

úterý 9. ledna 2007 ·

V souvislosti s právní poradnou uveřejněnou v pondělí 8. ledna jsme obdrželi několik zajímavých reakcí, proto se tématu zadržení u přestupku budeme věnovat i dnes.

Váš dotaz např.:

"Fyzickou osobu, jenž se dopouští pouze přestupku, na rozdíl od pachatele trestného činu nemůže zadržet libovolná osoba. Zákon č.200/1990 Sb. o přestupcích takové oprávnění neobsahuje" nemůže tedy ani obyvatel domu zadržet zloděje, který krade hliníkové lišty zasklení dveří, protože to není trestný čin (prý až do 5.000,- Kč výše?), nebo při krádeži ve škole… ? (redakčně kráceno)

Odpověď:

Vždy záleží na konkrétních okolnostech. Ve vámi popisované situaci, tedy že pachatel/ka odcizí hliníkové lišty např. za 3200 Kč (nebo jak bylo popisováno v jiném případě - odcizený USB flash disk za 1350 Kč), tedy cena ukradené věci nepřesáhla částku 5000 Kč a dá se tudíž primárně usoudit, že se v tomto případě jedná o přestupek – konkrétně o přestupek proti majetku dle ustanovení § 50 zákona o přestupcích.

Jenže právní „potíž“ může být kupříkladu v tom, že pokud byla zmíněná osoba, v posledních třech letech pravomocně odsouzena za krádež, pak v takovémto případě, nemusí částka odcizené věci přesahovat hranici 5000 Kč a bude se jednat o trestný čin. A vy jako pedagog (resp. občan) můžete zloděje zcela legálně zadržet, jelikož vy jako laik samozřejmě nemůžete vědět, zda osoba byla či nebyla ve zmíněných třech letech odsouzena za krádež. Další možností je tzv. pokračující trestný čin, vy rovněž nemůžete vědět, zda zloděj/ka předtím neukradl věci, jejichž hodnota „dorovná“ cenu do výše 5000 Kč.

Podtrženo a sečteno :

Fyzickou osobu, jenž se dopouští pouze přestupku, na rozdíl od pachatele trestného činu nemůže zadržet libovolná osoba. Zákon č.200/1990 Sb. o přestupcích takové oprávnění neobsahuje.

Nicméně zadržující občan (v našem případě učitel/ka ) v řadě případů objektivně těžko může správně posoudit, zda se jedná již o trestný čin nebo „pouze“ přestupek. Je mi známo z praxe, že příslušnými orgány je výše zmíněné „právo na zadržení pachatele“ akceptováno i pro případy, které jsou sice příslušnými orgány vyhodnoceny na závěr jako přestupky, ale ve chvíli zadržení vykazovaly patrné znaky trestného činu.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.