Petr Kolman: Jó, prvňák ten se má aneb Žádost o příspěvek na školní pomůcky

pátek 9. června 2006 ·

Otázka: Kdo má nárok na takzvané pastelkovné? Dostanou je všechny děti či jen potomci chudších rodičů? Může o dávku požádat i pěstoun či jenom rodiče?

Odpověď:

Hovoříme tu o jednorázové (tedy nikoliv opakované) sociální dávce, jejímž smyslem je zajištění mimořádných výdajů rodin s dětmi, které začínají plnit povinnou školní docházku.

Jedná se o příspěvek determinovaný na nákup školních pomůcek a potřeb, který budou dostávat děti nastupující do první třídy základní školy od školního roku 2006/2007.

Dle systematiky zákona č.117/1995 Sb., o státní sociální podpoře řadíme příspěvek na školní pomůcky mezi tzv. ostatní dávky státní sociální podpory.

Právní nárok na zmíněnou dávku má nezaopatřené dítě, které žije v takové rodině, jejíž příjem nepřesáhne trojnásobek životního minima v předchozím kalendářním roce.

Žádost o příspěvek může ex lege podat nejen zákonný zástupce (zpravidla rodič) ale i osoba, která je soudem nebo zákonem zmocněna za dítě jednat. Tedy i v dotazu zmíněný pěstoun má právní nárok.

Připomeňme, že legální podmínkou pro nárok na výše citovanou dávku je podmínka trvalého pobytu na území ČR oprávněné osoby a osob společně s ní posuzovaných. Jak už tomu v českém právu bývá, existuje i zde výjimka, a to, že podmínku trvalého pobytu má možnost – přirozeně jen v relevantně odůvodněných případech - prominout krajský úřad nebo Magistrát hlavního města Prahy.

Dle § 33 zákona č.117/1995 Sb., o státní sociální podpoře platí, že oprávnění na příspěvek na školní pomůcky má takové dítě, které bylo přihlášeno k zápisu k povinné školní docházce podle školského zákona a současně má nárok na přídavek na dítě za měsíc květen bezprostředně předcházející 1. červnu roku, v němž dítěti vzniká nárok na příspěvek na školní pomůcky.
A na závěr údaj, který čtenáře asi zajímá nejvíc, tedy kolik mohou oprávnění žadatelé dostat. Výše příspěvku na školní pomůcky činí 1000 Kč (slovy tisíc korun českých). Příspěvek na školní pomůcky se poskytuje jednorázově – tedy nikoliv ve splátkách.


Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.