VÚP: Nebojte se školních vzdělávacích programů

čtvrtek 25. května 2006 ·

Gymnázia je třeba povzbudit, aby ze školních vzdělávacích programů neměla obavu a vnímala je jako výzvu pro vlastní rozvoj, shodli se na 8. pracovním jednání pilotních škol koordinátoři a ředitelé pilotních gymnázií. Setkání, jehož organizátorem byl VÚP v Praze, se uskutečnilo 16. a 17.5.2006 v Říčanech u Prahy. Jeho cílem bylo shrnout zkušenosti, které školy během dvou let trvání projektu ESF – Pilot G získaly, předat je dál ostatním školám a využít je v připravovaném manuálu.

„Cítím povinnost, abychom se to dobré i špatné pokusili zaznamenat a předat ostatním nepilotním školám,“ řekla na úvod setkání náměstkyně VÚP Stanislava Krčková. Hned první den čekala na zástupce gymnázií –  koordinátora tvorby ŠVP a člena užšího týmu - práce ve čtyřech tematických dílnách (lektorovaných odborníky VÚP).  Jejich úkolem bylo na základě vlastních zkušeností s tvorbou školního vzdělávacího programu pojmenovat problémy, rizika i výzvy související s daným tématem.

První dílna se zabývala Tvorbou týmů a jejich motivací, časovým harmonogramem tvorby ŠVP, tématem druhé byla Tvorba  učebního plánu, třetí se věnovala Tvorbě učebních osnov a ve čtvrté se probíraly Klíčové kompetence a výchovné a vzdělávací strategie v ŠVPZástupci jednotlivých škol byli rozděleni do čtyř skupin a ty postupně procházely všemi dílnami.  Nad jednotlivými tématy se kladly otázky (i nepříjemné) a hledaly odpovědi, ujasňovala se stanoviska, vyměňovaly názory a zkušenosti a hledala společná východiska, jak a co sdělit nepilotním školám, aby jejich práce s tvorbou ŠVP byla snazší.

Následující den byly utvořeny redakční týmy, které měly za úkol materiály z předchozích dílen zpracovat a připravit z nich ucelenou prezentaci.  Byla to ukázka týmové práce v praxi.

Jaké zkušenosti pilotní školy získaly, co vidí jako podstatné a v čem vidí problémy

Tvorba týmů a jejich motivace, časový harmonogram tvorby ŠVP:

  • Učitelé by měli být motivováni touhou po změně, na které se mohou podílet

  • Rizikem motivace jsou falešní a neerudovaní vykladači reformy

  • Ředitel nesmí být mimo tvorbu ŠVP, musí umět rozdělit úkoly a nesmí být na vše sám

  • Užší pracovní tým musí být schopen interpretovat RVP a přiblížit ho „lidsky“ sboru

  • Po celou tvorbu ŠVP a při jeho realizaci je důležitá podpora práce v týmu

Tvorba učebního plánu:

  • Tvorbě učebního plánu by měla předcházet široká diskuse a následné stanovení priorit

  • Učitelé by měli pochopit, že „bojovat“ pouze o hodiny pro jednotlivé předměty je krátkozraké, učební plán musí fungovat jako celek

Tvorba učebních osnov:

  • Tvorba učebního plánu úzce souvisí s tvorbou osnov, jedno nelze oddělit od druhého

  • Je dobré využít všech možností, které dává RVP GV, aby učební osnovy umožňovaly učení v souvislostech a maximální míru volitelnosti a profilace žáků

  • Při sestavování osnov je nutná dohoda sboru – o všem je dobré mluvit

Klíčové kompetence a výchovné a vzdělávací strategie:

  • Nejsou formálním výmyslem RVP, ale mohou žákům pomoci ve škole i v životě lépe využít to, co se učí

  • Učitel, který porozumí tomu, co se za klíčovými kompetencemi skrývá, s nimi dokáže pracovat ve výuce

  • Je dobré přemýšlet o tom, jak by se daly klíčové kompetence hodnotit, ale má smysl zaměřit se zpočátku na ty, u kterých máme alespoň nějakou představu, jak by to mohlo probíhat

  • Hodnotit klíčové kompetence nemusí znamenat vždy měřit (kvantifikovat) – má smysl přemýšlet o dalších, jiných způsobech

Na  říčanském setkání také padla otázka, jak zařídit, aby ředitelé škol začali reformě více věřit. Svým kolegům proto radí: Zajímejte se o to, jaké zkušenosti mají pilotní gymnázia, investujte do „cesťáků“ a navštěvujte se s gymnázii i v jiných městech. Vytvářejte týmy a spolupracujte.

V Praze dne 22. 5. 2006

Výzkumný ústav pedagogický v Praze

Novodvorská 1010/14

142 01  Praha 4

tel.: 261 341 440, fax: 261 341 480

info@vuppraha.cz, www.vuppraha.cz

Tit. Zuzana Fojtíková

PR manager

tel.: 261 341 455

prijmeni@vuppraha.cz



VÚP

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.