Petr Kolman: Kde je upraveno, kdy má začínat vyučování na základní škole? Musí škola pustit žáka do budovy i dříve?

středa 14. září 2005 ·

Otázka : Kde je upraveno, pokud to vůbec někde je, kdy má začínat vyučování na základní škole? Je možné, aby vyučování mé dcery začínalo už v 7:05 hod.? To je jako za starých časů… Musí škola pustit žáka do budovy dříve, nebo jej může nechat čekat před budovou – a to třeba i ve špatném počasí? Odpověď :

K problematice brzkého začátku vyučování se nám v poslední době shromáždilo několik dotazů, proto se dnes (ve stručnosti) budeme věnovat tomuto tématu. Pro zajímavost uveďme, že s počátkem školního roku toto téma překročilo hranice sboroven a rodičovských sdružení a stalo se takřka  tématem celospolečenským – viz. např. článek režiséra Igora Chauna v MF Dnes 12.9.2005.

Z právního hlediska  je zde důležitá vyhláška MŠMT 48/2005 Sb. o  základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.

Dle tohoto ministerského předpisu platí, že vyučování začíná zpravidla v 8 hodin, nesmí však začínat dříve než v 7 hodin. Jinými slovy vyučování by mělo začínat v osm hodin, lze však, aby začalo i dříve. Jazykovou interpretací tohoto ustanovení docházíme k tomu, že v 7 ráno by škola měla začínat jen výjimečně a převažujícím standardem by měl být start výuky až v osm hodin. Nevím, jak často Vaší dceři začíná výuka v sedm hodin, ale z dikce předmětné vyhlášky plyne, že to dle platné legislativy možné je. V praxi se vyskytly případy, že učitelé za „trest“ povolávali žáky již na šestou hodinu (popřípadě žákům tímto opatřením pohrožovali) toto jednání je ovšem protiprávní.

Příjemnějším opakem – a to pro žáky i učitele - je závěr vyučování. Dle práva vyučování musí být ukončeno nejpozději do 17 hodin.

    (2) Ředitel základní školy (dále jen "škola") umožní žákům vstup do budovy školy nejméně 20 minut před začátkem dopoledního vyučování a nejméně 15 minut před začátkem odpoledního vyučování.

    (3) Žáci prvního až pátého ročníku mohou mít v dopoledním vyučování nejvýše 5 vyučovacích hodin a v odpoledním vyučování nejvýše 5 vyučovacích hodin, žáci šestého až devátého ročníku nejvýše 6 vyučovacích hodin.

    (4) Počet vyučovacích hodin týdně v jednotlivých ročnících a předmětech stanoví školní vzdělávací program.

    (5) Přestávky mezi vyučovacími hodinami jsou nejméně desetiminutové. Během dopoledního vyučování, zpravidla po druhé vyučovací hodině, se zařazuje alespoň jedna přestávka v délce nejméně 15 minut. Přestávka mezi dopoledním a odpoledním vyučováním trvá nejméně 50 minut.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.