Josef Duhajský: Počítačové časopisy za babku

středa 7. dubna 2004 ·

Na našem trhu je nemálo časopisů věnujících se počítačům a softwaru. Mnohé z nich se ve školách dobře „uživí“, ale jejich předplatné stojí dost peněz. Pokud však netrváte na aktuálních číslech, můžete je mít od některých vydavatelů za malý poplatek nebo i zdarma. Jiní zase poskytují školám slevy ze standardního předplatného.

Vydavatelům se část tiskového nákladu na stáncích pravidelně neprodá a vrací zpět jako tzv. remitenda. Tyto „prošlé“ výtisky pak někteří z nich nabízejí školám. Je to oboustranně výhodné – vydavatelé si vychovávají nové čtenáře a školy získávají doplňkové vzdělávací materiály za zlomkové ceny. Jistě, některé informace o žhavých novinkách jsou už zastaralé, ale počítačové časopisy zpravidla obsahují i velké množství relativně nadčasových edukativních článků.

Obrátil jsem se proto na několik vydavatelství, co v tomto směru školám nabízejí, a zde jsou jejich odpovědi:

Vydavatelství Softwarové noviny (http://vydav.softnov.cz) nabízí pro školy remitendní předplatné Softwarových novin (http://swn.softnov.cz). Cituji z dopisu Miloslava Kukly z tamní redakce:

„Naše podmínky jsou velice jednoduché. Nabízíme školám (převážně středním a VOŠ, ale není to nijak omezeno) předplatné SWN za specifických podmínek. Dodávané časopisy jsou ty, které se nám vrátí z prodeje z distribučních firem (tzv. remitenda). Vrácené časopisy jsou většinou nepoškozené a v relativně dobrém stavu (běžně je používáme na další propagaci). Tyto časopisy nabízíme školám k dalšímu využití za těchto podmínek: cena za kus 5 Kč (běžná cena je 89 Kč) + balné a poštovné. Časopisy jsou dodávány s asi dvouměsíčním zpožděním oproti expedici v běžném prodeji. Tabulka s přesnou kalkulací pro typizované balíky, které dodáváme:

Počet ks
v balíku
Cena za balík
(Kč)
Cena za
výtisk/měsíc (Kč)*
Půlroční
předplatné (Kč)*
Roční
předplatné (Kč)*
 5  75  15,00  450  900
 10  100  10,00  600  1200
 15  138  9,20  828  1656
 20  163  8,15  978  1956
 25  200  8,00  1200  2400
 30  225  7,50  1350  2700

* cena je včetně balného a poštovného

K tomu dodávám, že na naší škole využívám této nabídky už několik let a nedělá mi potíže každoročně objednat do školy balík s 30 kusy. Jedná se o měsíčník, součástí každého čísla je cédečko, běžná cena je 89 Kč a takto vás jedno číslo vyjde zhruba na 10 Kč. Pokud vás tato nabídka zaujala, obraťte se na Miloslava Kuklu (mkukla@softnov.cz).


Vydavatelství Computer Press (www.cpress.cz) dodává školám remitendu časopisu Computer dokonce zdarma. Cituji Marcelu Reškovou z oddělení distribuce:

„Remitendu zasíláme bezúplatně. Každé škole po obdržení žádosti zašleme 20 + 20 výtisků časopisu Computer (2 čísla). Remitenda se zasílá i opakovaně. Kontakt: Martina Boudná, e-mail: martina.boudna@cpress.cz, tel. 546 122 116, fax: 546 122 112."

K tomu není co dodat.


Z vydavatelství IDG Czech (www.idg.cz), produkující např. časopisy PC WORLDComputerworld, mi odepsal Radim Hasalík:

„Vydavatelství IDG Czech sice neposkytuje školám pravidelnou dodávku remitendy, ale české i slovenské školy plně podporujeme. Pokud škola uspořádá například den otevřených dveří, sportovní utkání, soutěže apod., dodáváme na takové akce zdarma předplatné našich časopisů nebo starší výtisky. Studenty i zaměstnance škol také zvýhodňujeme sníženou cenou našich časopisů. Zvýhodněné předplatné je: PC WORLD - 750 Kč, Computerworld - 495 Kč. Za každé 2 roky snižujeme ceny předplatného o 1/12. Další informace naleznete na http://predplatne.idg.cz."


Vogel Burda Communications
(http://www.vogel.cz) remitendy nezasílá. Lucie Hošková mi na můj dotaz na zvýhodněné předplatné odpověděla:

„Záleží na tom, o jaké množství předplatných by se jednalo a o jaký časopis. Vydáváme Počítač pro každého, Chip, z herních časopisů Level, Playstation, Svět DVD. Jinak sleva už je na samotném předplatném, které nabízíme. Prosím tedy upřesněte množství a pak vám sdělíme, za jakou cenu bychom vám zvýhodněné předplatné poskytli."


Lukáš Danihelka z vydavatelství Software Media (http://www.softwaremedia.cz), nabízející např. časopis Linux +, mi napsal:

„Budeme velmi rádi, když Vám za symbolickou cenu dodáme časopisy o OpenSource."


Na závěr doporučuji stránky www.send.cz, kde naleznete kontakty na distribuční oddělení vydavatelů nejrůznějších časopisů. V případě zájmu o starší čísla pak můžete oslovit přímo je a domluvit se na podmínkách zasílání remitend, případně jiných slev pro školy.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.