redakce: Nový program Fulbrightovy komise pro vedení středních škol

úterý 22. října 2002 ·

Fulbrightova komise nabízí ředitelům středních škol šestitýdenní návštěvu partnerské školy v USA. Český ředitel se na stejnou dobu stane hostitelem svého amerického kolegy. Již více než deset let pořádá Fulbrightova komise v České republice kromě stipendijních programů pro postgraduální studenty, vědce a přednášející na vysokých školách i program výměny středoškolských profesorů. V rámci této výměny se na jeden školní rok český středoškolský profesor ujme úvazku svého amerického kolegy a naopak v české střední škole po dobu jednoho roku vyučuje profesor americký. O program je každoročně značný zájem a podle ohlasů těch, kteří výměnu absolvovali, je pro ně samotné i pro jejich školy přínosné, pokud získají nový pohled na svoji práci.

V letošním roce poprvé nabízí Fulbrightova komise program zcela nový, který by měl přispět k rozšířené znalostí o organizaci a vedení středních škol v zahraničí. Program je určen pro ředitele škol či jejich zástupce. Na rozdíl od výměny středoškolských profesorů, pro něž je možné organizovat program na celý školní rok, ředitelům středních škol nabízíme jiný typ spolupráce s jejich zahraničními partnery. Po dobu šesti týdnů se mohou stát hostiteli svého amerického kolegy a seznámit jej s problémy vlastní střední školy a její organizací. Během téhož školního roku, ale v jiném termínu, naopak český ředitel navštíví americkou střední školu a bude hostem svého amerického partnera. Předpokladem pro úspěch takové spolupráce je dobrá znalost angličtiny (kterou český ředitel prokazuje absolvováním zkoušky Test of English Language Proficiency ve Fulbrightově komisi) a projekt programu pro obě šestitýdenní části výměny.

Podrobné informace o programech je možné získat ve Fulbrightově komisi, případně na webovské stránce www.fulbright.cz, kde jsou také přihlášky pro ředitele i pro středoškolské učitele. Uzávěrka přijímání přihlášek do obou programů pro školní rok 2003-2004 bude 1. listopadu 2002 (datum poštovního razítka na odesílané přihlášce).

Doufáme, že nový program bude pro české účastníky zajímavý a že v něm budeme moci pokračovat i v příštích letech.


Fulbrightova komise v ČR
Táboritská 23
130 87 Praha 3
tel. 222729987
fax 222729868
e-mail: fulbright@fulbright.cz

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.