Pavel Stopa: Virtuální Tangram

pátek 19. dubna 2002 ·

Každý učitel(ka) prvního stupně jistě zná Tangram, starou čínskou hru s geometrickými tvary. Její virtuální variantu lze s úspěchem využít jak v hodinách geometrie, tak v počítačových kroužcích. Prográmek je nenáročný a pochopitelně zdarma… Cílem každé hry je vyplnit předlohu sedmi geometrickými obrazci. Ačkoli se to může zdát jednoduché, někdy se nad řešením můžete pořádně zapotit. Ve standardní hře máte k dispozici 5 trojúhelníků o třech různých velikostech, čtverec a rovnoběžník. Těchto sedm geometrických tvarů vám vytvoří čtverec tímto způsobem:


V programu naleznete celou řadu předloh, které máte za úkol, podobně jako u papírové varianty, zaplnit tak, abyste použili všechny kusy geometrických obrazců. S jednotlivými obrazci pak můžete manipulovat – přesouvat a otáčet. Jakmile hádanku vyřešíte, objeví se vám další. Výhodou programuje i to, že vyčerpáte-li všechny varianty, můžete si (dětem) vytvořit své, jiné.

V závislosti na tom, jak zdatné máte žáky, můžete volit obtížnost. Při spuštění programu si pak vyberete jednu ze čtyř obtížností hádanek: snadný, střední, těžší, nejtěžší. Snadná úroveň je určena pro nejmenší děti, s nejtěžšími pak budete mít problém i vy. V průběhu hry samozřejmě můžete přecházet jak mezi jednotlivými hádankami jedné úrovně, tak i mezi různými úrovněmi.


Program vám poběží na jakémkoli počítači s operačním systémem alespoň Win 95. Bez problému mi program fungoval také v síti.

Tanagram se dá využít jak v hodinách geometrie, tak v počítačových kroužcích, kde bude jistě přínosnější než zoufalé „střílečky“, které stejně mnoho dětí po čase omrzí.

Program pochází ze stejné dílny jako Drawing for Children, o kterém jsem na České škole nedávno psal, a je zdarma ke stažení na http://www.cs.uu.nl/people/markov/kids/tangram/index.html.


Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.