Pavel Lovas: Automatizované volání žáků v NetMeetingu

pondělí 22. dubna 2002 ·

O přenosu obrazovky učitele na monitory žáků pomocí MS NetMeetingu již bylo zde na České škole leccos napsáno. A protože připojování žáků do konference jeden po druhém se mi zdálo příliš zdlouhavé, přináším jednoduché a efektní řešení. Připojte všechny své studenty jediným kliknutím.


Již dva roky využívám v hodinách informatiky program Microsoft NetMeeting. Domnívám se, že jeho možnosti jsou pro výukové potřeby dostačující a v mnohém předčí i komerční software. Velkou výhodou je pořizovací cena – nulová. Samozřejmě nepočítám-li práci vyučujícího, ale ta je nakonec „nevyčíslitelná“.


Nezbytné nastavení

Přestože základní nastavení programu bylo uvedeno v článku Jak přenášet obrazovku učitele na monitory žáků (pedagogickému hledisku se věnoval článek Názorná výuka informatiky aneb ukaž všem, co umíš), stručně si připomeňme podmínky využití:

  • protokol TCP/IP (jako velmi vhodné se jeví statické přidělování IP adres)
  • program NetMeeting verze 3.0 a vyšší (ke stažení zde – 1, 6 MB nebo při instalaci Internet Exploreru verze 5.5)

Při prvním spuštění je nutné program NetMeeting správně nastavit:
  • Zrušíte volbu u „Přihlásit se k adresářovému serveru při spuštění aplikace Net Meeting“ (přesto vyplňuji položku ils.atlas.cz).
  • Vyplníte Jméno, Příjmení a E-mailovou adresu, která plní roli identifikátoru, tzn. musí být jedinečná pro případ připojení k Adresářovému serveru; toto nastavení má význam, jen když je stanice připojena k internetu. Jako vhodné se mi jeví popis typu: číslo počítače a označení učebny (např. PC&UC1), protože tato varianta v případě přihlášení k Adresářovému serveru zajišťuje, že díky shodnému příjmení budou přihlášené počítače seřazeny bezprostředně vedle sebe. Přihlášení k Adresářovému serveru využívám pouze v okamžiku, kdy chci demonstrovat možnost komunikace mezi počítačemi prostřednictvím internetu. Zde je ale na místě myšlenka o vyšší bezpečnosti v rámci internetového provozu, kterou lze snadno realizovat v položce Zabezpečení.


  • Jako možnost připojení si zvolíte Místní síť.
  • Doplníte UmístěníKomentář (zpravidla vyplňuji Kromerizjen pro vyuku); tímto zároveň apeluji na slušné uživatele aplikace.
  • V záložce Volání aktivujete položku Automaticky přijímat volání (pokud tato volba není aktivní, musí volaná strana (žák) manuálně a v časovém limitu cca 10 – 15 vteřin volání přijmout).


Jediný klik

Máme-li vše správně nastaveno, můžeme přejít k jádru problému.

  • Na stanici žáka i učitele ručně spustíme NetMeeting (START – PROGRAMY – PŘÍSLUŠENSTVÍ – KOMUNIKACE – NetMeeting).
  • Na stanici učitele v záložce VOLÁNÍ – SVOLAT SCHŮZKU zatrhnete všechny čtyři možnosti (Sdílení, Tabule, Konverzace, Přenos souborů).


  • Spustíte scriptový soubor (ke stažení zde – *.zip), který si upravíte na vlastní poměry: script otevřete např. v Poznámkovém bloku (pravým tlačítkem myši – Upravit) a přepíšete IP adresy (lze použít i jméno volané stanice) dle skutečně použitých ve vaší učebně. V případě nedostatku „příkazů“ nakopírujte poslední řádek scriptu. Po modifikaci nezapomeňte změny uložit – přípona *.js.



Volání cílových stanic tímto způsobem umožňuje snadný a rychlý kontakt učitelského pracoviště se stanicemi žáků. Prakticky ověřeno u variant 1+8, 1+10, 1+15 (pracoviště učitele + počet žákovských stanic).

Pavel Lovas

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.