Zdeněk Ogrodník: Názorná výuka informatiky aneb ukaž všem, co umíš

středa 6. února 2002 ·

O tom, že MS NetMeeting lze použít jako dobrou náhradu dataprojektoru ve výuce informatiky, jsem zde na České škole psal téměř před rokem. Tehdy jsem ještě netušil, jakými didaktickými možnostmi tento malý a opomíjený prográmek disponuje. Po roce užívání se tedy na ně podívejme.

O tom, že MS NetMeeting lze použít jako dobrou náhradu dataprojektoru ve výuce informatiky, jsem zde na České škole psal téměř před rokem. Tehdy jsem ještě netušil, jakými didaktickými možnostmi tento malý a opomíjený prográmek disponuje. Po roce užívání se tedy na ně podívejme.

Úvodem snad jenom připomenu, že NetMeeting je komunikační program, který je běžnou součástí Windows, je v češtině a jeho užívání je velmi jednoduché. Nejnovější verzi 3.01 si můžete stáhnout zde (1,6 MB). Popis jeho instalace a základního nastavení se dočtete v článku Jak přenášet obrazovku učitele na monitory žáků.

Už Komenský nabádal k názorné výuce. A stejně jako přírodozpytec ví, že lípu je třeba žákům ukázat, a ne o ni jen planě hovořit, tak každý dobrý učitel informatiky ví, že názorná ukázka práce s počítačem je nade všechny výklady a neumělé kresbičky na tabuli. Právě křídu nebo fix učitelé informatiky používají nejčastěj. S trochou nadsázky se odvážím tvrdit, že s pomocí NetMeetingu křídu téměř nepotřebují.


Názorně vysvětli

Podívejme se na konkrétní případ. Učitel, který má v učebně informatiky první hodinu, zapojí pomocí žáků do konference NetMeetingu všechny počítače, což mu zabere asi dvě minuty. Tématem, které žáky čeká, je práce s textovým editorem. Pravděpodobně 602Text nebo Word. Protože jde o úvodní hodinu, je nezbytně nutné žáky seznámit se vzhledem a základními funkcemi, jako jsou záložky, nástrojová lišta, nastavení vzhledu strany, písma, zarovnání apod.

Ještě před rokem bych vzal křídu a na tabuli zhruba načrtl vzhled okna a pak popisoval a vysvětloval. Po hodině úmorného a pro žáky nezáživného výkladu bych je vyzval k praktické zkoušce a pak už jen běhal a běhal od počítače k počítači, vysvětloval a ještě v posteli by mi v uších znělo: „Pane učiteli, mně to tady nejde… pane učiteli, mně taky ne!“

Dnes si ale sednu k učitelskému počítači na NetMeetingu, odkliknu Sdílet a pravím: „Milí žáci, to, co vám právě naskakuje na vašich monitorech, je můj počítač. Dobře se dívejte, za chvíli vše budete dělat sami.“ A pak už jen vysvětluju a ukazuju, jak a co a kde je možné s textovým editorem dělat. Co konkrétně v úvodní hodině vysvětlím, je otázkou osobního přístupu k výuce, časového plánu a osnov. Ze zkušenosti vím, že vše stačí jednou názorně ukázat, podruhé už jen letecky zopakovat a mohu přistoupit k dalšímu tématu.


Názorně zopakuj

V okně Sdílet odkliknu tlačítko Umožnit řízení a vyzvu libovolného žáka, aby na svém počítači klikl do mého zobrazeného okna. Pak už mu jen na svém počítači povolím přístup, a všichni můžeme sledovat jeho první pokusy práce s textovým editorem. Žák pracuje dle mých pokynů na mém vzorovém dokumentu. K odebrání jeho přístupu na můj počítač stačí kliknout myší a je to. Vše opět řídím já. Postupně tak dám šanci všem žákům ve třídě a jen s úsměvem sleduji, jak mu všichni radí a ti nejlepší pokřikují, kde má kliknout, jen aby už byli na řadě oni. Didakticky až nezvykle povedený a úspěšný kousek.


Prakticky vyzkoušej

A protože teorie (i když už částečně aplikovaná) by měla být završena praxí, nezbývá nic víc, než pro žáky vymyslet praktický úkol, kde si všechny jevy zopakují. Zdali je vhodnější, aby si prostý text do počítače sami nadatlovali, nebo ho dostali už předepsaný k zformátování, je otázkou do diskuze. Jisté je, že ať tak či onak, půjde jim učení s NetMeetingem mnohem snadněji.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.