Vít Berka: Výše osobního příplatku a jeho změna

čtvrtek 7. února 2002 ·

Dotaz: Podle jakého předpisu se stanovuje výše osobního ohodnocení učitelů? Má ředitel školy povinnost měnit jeho výši vždy na začátku školního roku, nebo je může měnit průběžně – a jak často? Může je ředitel přechodně snížit kvůli zpožděnému rozpočtu?

Dotaz: Podle jakého předpisu se stanovuje výše osobního ohodnocení učitelů? Má ředitel školy povinnost měnit výši osobního ohodnocení vždy na začátku školního roku, nebo je může měnit průběžně – a jak často? Může je ředitel přechodně snížit kvůli zpožděnému rozpočtu?

Dotaz se týká platové složky, kterou zákon o platu č. 143/1992 Sb. označuje osobní příplatek. V uvedeném zákoně, § 12 se stanoví, že k ohodnocení náročnosti práce a dlouhodobě dosahovaných kvalitních výsledků vykonávané práce lze zaměstnanci poskytnout osobní příplatek. Podmínky o maximální výši stanoví prováděcí předpis vydaný podle § 23 zákona. Tímto prováděcím předpisem je nařízení vlády č. 251/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců rozpočtových a některých dalších organizací ve znění pozdějších předpisů, kde se v § 7 stanoví:

„(l) Zaměstnanci, který dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo kvalitně plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 50  % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.

(2) Zaměstnanci, který je vynikajícím, všeobecně uznávaným odborníkem a vykonává práce zařazené do deváté až dvanácté platové třídy, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 100  % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.

(3) O zvýšení nebo snížení osobního příplatku zaměstnance rozhoduje zaměstnavatel v závislosti na plnění podmínek stanovených v odstavcích 1 a 2.“

Osobní příplatek je tedy nenárokovou složkou platu a o jeho přiznání rozhoduje zaměstnavatel. Žádná podrobnější úprava postupu zaměstnavatele není v právních předpisech obsažena, tedy ani povinnost měnit výši osobního příplatku vždy na počátku školního roku. Podmínkou přiznání osobního příplatku je plnění stanovených kritérií (kvalita práce, pracovní výsledky atd.). O změně výše osobního příplatku pak rozhoduje zaměstnavatel v závislosti na plnění podmínek stanovených uvedenými právními předpisy.

K sjednocení postupu zaměstnavatelů ve školství při poskytování osobního příplatku byl vydán pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy č.j. 15 997/95-42 ze dne 27. 6. 1995. V bodu 3 pokynu se uvádí, že zaměstnavatel může určit časové období, po kterém přehodnotí výsledky práce jednotlivých zaměstnanců, a v důsledku toho výši poskytovaných osobních příplatků. K přehodnocení by mělo docházet maximálně dvakrát do roka. V pokynu se dále uvádí:

„Poskytnutá výše osobního příplatku musí respektovat použitelný objem mzdových prostředků na tyto příplatky v delším časovém horizontu. Je nepřijatelné, aby zaměstnavatel snížil či odebral osobní příplatky začátkem kalendářního roku z důvodu dosud neprovedeného rozpisu rozpočtu zřizovatelem nebo rozpisovým místem na školy a školská zařízení.“

Pro úplnost upozorňujeme i na ustanovení § 20a) zákona č. 143/1992 Sb., které ukládá zaměstnavatelům vydat zaměstnancům platový výměr. Tím se rozumí písemná informace o platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen, o výši platového tarifu a ostatních pravidelně měsíčně poskytovaných složek platu. Pokud dojde ke změně výše některé složky platu uvedené v platovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit včetně zdůvodnění, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá platnosti. Zdůvodnění je třeba uvést, ať již dojde ke změně platové složky na základě rozhodnutí zaměstnavatele (např. o zvýšení nebo snížení osobního příplatku) nebo z důvodu změny právních předpisů (např. zvýšení platových tarifů provedené změnou nařízení vlády).

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.