Josef Duhajský: Žákovské pokusy ve fyzice a na internetu

pátek 4. ledna 2002 ·

Když jsem poprvé začal učit studenty nižšího gymnázia, byl jsem postaven před problém: Jak je při výuce tohoto ne vždy populárního předmětu motivovat? Významnou úlohu by jistě měly mít demonstrační pokusy, systematicky zařazované do hodin i domácí přípravy.

Již v minulém článku jsem popisoval jednu z osvědčených metod – využití názorných a interaktivních fyzikálních appletů, které jsou volně dostupné na internetu (viz článek i cenné diskuzní příspěvky pod ním). Jinou metodou je co nejširší zapojení praktických pokusů. Jejich inspiračním zdrojem mohou být některé učebnice i příslušné internetové stránky.


Pokusy v hodinách…

Pro výuku na nižším gymnáziu jsem vybral poněkud netradiční učebnice Fyzika kolem nás 1- 4. (Trochu víc se o nich dočtete na http://hp02.troja.mff.cuni.cz/~dolejsi/fkn/FKN.htm) V učebnicích je málo vzorců a při hodinách se pokoušíme spíš experimentovat, měřit a měření zpracovávat. Často vytváříme tabulky naměřených hodnot a grafy na milimetrový papír. Jako ilustrativní příklad bych uvedl následující učebnicový experiment, na jehož realizaci si vzpomenou studenti i po několika letech na vyšším gymnáziu a nedělá jim potíže pochopit rozdíl mezi trajektorií a dráhou.

Studenty jsem rozdělil do dvojic, ve kterých měli za úkol přinést do školy živého hlemýždě. V hodině fyziky položili šneka na lavici na milimetrový papír a dělali značky vždy po 15 sekundách fixem za jeho “ocáskem“. Pak vytvořili tabulku a graf závislosti dráhy na čase. Odpověděli na několik otázek z učebnice, na závěr jsme vyhodnotili nejrychlejšího šampióna a o přestávce jsme šneky vypustili do přírody.

Takto vedené hodiny děti většinou baví, probírané látce obvykle rozumějí a lépe si ji pamatují. Výuka je sice někdy časově náročná jak pro učitele, tak pro studenty, při hodině bývá rušněji, ale i tak si ji troufám doporučit.


…i za domácí úkol

Abych ještě víc podpořil aktivitu dětí, chci po nich, aby při hodinách předváděly jednoduché demonstrační pokusy, které si připraví doma. Nejprve byly demonstrační žákovské pokusy dobrovolné, ale později jsem z dobrovolné prezentace udělal povinnou, a to především proto, aby si všichni studenti vyzkoušeli, jaké to je vystoupit před svými spolužáky.

V současné době to vypadá následovně: na začátku školního roku dětem oznámím, že každé z nich během pololetí musí předvést u tabule jeden fyzikální pokus a pokusit se jeho průběh zdůvodnit. Inspiraci mohou čerpat z učebnice, z knih a v každé třídě též věnuji jednu vyučovací hodinu na hledání po internetu.

Konkrétně: Vyučovací hodina proběhne v učebně IVT. Pokud děti nemají ještě moc zkušeností s internetem, vysvětlíme si nejdříve, jak používat vyhledávače, popř. si jich pár uvedeme a vyzkoušíme. Potom si již vybírají své pokusy. V záloze mám několik tipů, které možná inspirují i vás.

http://hp02.troja.mff.cuni.cz/~urbanova/bizarni_kramy.htm „Bizarní krámy, které si můžete vyrobit v kuchyni.“ Stránky, které přeložila z anglického originálu Míša Jílková, obsahují návody na pokusy, které lze opravdu snadno připravit doma.

http://www.jaroska.cz/zamest/piskac/pokusy.htm Návody na pokusy Václava Piskače z gymnázia kpt. Jaroše v Brně.

http://www.quido.cz/veletrh/toc.asp Pokusy z Veletrhu nápadů učitelů fyziky.

http://www.debrujar.adam.cz/navody.htm Několik pokusů na stránkách Asociace mladých debrujárů České republiky.

http://www.energyweb.cz/encyklopedie/pokusy/index.htm 22 pokusů na EnergyWebu.

http://www.exploratorium.edu/snacks/ Exploratorium Snack (bohužel v angličtině).

http://fyzweb.mff.cuni.cz/dilna/index.htm#navody Odkazník FyzWebu obsahu několik dalších zdrojů.

Studentské demonstrační pokusy považuji za velmi vhodný doplněk vyučovacích hodin. Zaujatost publika je často větší, než když předvádím pokusy sám, mnohdy následuje bouřlivá diskuse. Děti pochopí, že předvést pokus není vždy tak jednoduché, jak se píše v návodu, a v neposlední řadě jsem se sám přiučil a některé z pokusů předvedených studenty teď úspěšně používám při výuce sám.

Mnoho tipů pro výuku najdete ve fyzikální sekci Průvodce vzdělávacími stránkami České školy.


Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.