Vít Šebor: Kolik škol a počítačů bude vlastně připojeno?

středa 19. prosince 2001 ·

Generální dodavatel včera obdržel od Ministerstva školství podepsanou dílčí smlouvu, která konkretizuje způsob dodávky informačních technologií školám. Již minulý týden se však objevily zprávy, že projekt počítá pouze s 3 500 školami a 25 000 počítači. Škol je v České republice 6 150. Znamená to redukci SIPVZ na polovinu?

Podle zástupců konsorcia AutoCont On Line – Český Telecom a Ministerstva školství nikoli. Do těchto čísel se promítá jak odhadovaný průběh optimalizace školské sítě, tak i nedostatečný objem financí ze státního rozpočtu. Obě strany ale tvrdí, že do projektu budou zapojeny všechny školy, od jejichž zřizovatele dostane generální dodavatel souhlas.


Třetina škol se projektu nemá zúčastnit

V právě uzavřené dílčí smlouvě jsou skutečně uvedeny tyto počty: 3 500 škol zahrnutých do projektu (připojených k internetu), 25 000 koncových stanic a 35 000 pasivních portů. „Jde o úplné technologické minimum, které jsme si stanovili s Ministerstvem školství, kdy má ještě smysl projekt realizovat. Náš vnitřní odhad se ale pohybuje něco nad 4 000 škol, kterých se bude projekt týkat,“ řekl České škole mluvčí AutoContu On Line Jiří Chvojka a upřesnil, že ostatní školy se nezapojí buď z důvodu plánovaného zrušení v rámci optimalizace školské sítě, nebo proto, že do projektu odmítnou vstoupit (disponují takovým vybavením, že pro ně akce není výhodná).

Pouhé dvě třetiny škol se však může zdát jako podhodnocený odhad - už jen proto, že v dosavadním dotazníkovém šetření odmítlo účast jen asi 300 škol. Nenastane tedy situace, že bude generální dodavatel schopen za daných 4,43 mld Kč vybavit jen 4 000 škol, a přesto zůstane další tisícovka škol, která bude muset čekat na další fázi? „Věříme, že taková situace nenastane,“ odpověděl na tuto otázku Jiří Chvojka. „My sami komunikujeme s místními samosprávami, abychom zjistili, jak to ve skutečnosti se školami bude, a proto věříme, že zapojíme všechny školy, u kterých získáme souhlas zřizovatele,“ dodal. Přesnější čísla by měl generální dodavatel znát v únoru.


Množství počítačů - jako na houpačce

Ohledně celkového počtu dodaných počítačů již padlo několik velmi různých čísel. Cílový stav odpovídající záměrům e-Europe je cca 230 000 pracovních stanic, tak aby na jeden PC připadalo 8-10 žáků. Podle původního vládního záměru, který vznikl již v roce 1999, měla každá škola dostat v první etapě jen jeden multimediální počítač. Požadavky vlády se pak změnily (finance však zůstaly stejné – 4,43 mld) a poptávané množství v tendru na generálního dodavatele již bylo 50 000 počítačů. Toto množství veřejnost dosud chápala jako reálně plánovaný objem dodávky a nikdo jí to ani nevyvracel.

Podle Jakuba Rainische z Koordinačního centra SIPVZ však šlo jen o porovnávací hodnotu - uchazeči měli uvést, za kolik jsou schopni provozovat 50 000 počítačů. Všechny nabídky údajně přesáhly hranici 4,43 mld a reálná cena se pohybuje kolem 7 miliard.

Peníze tedy zkrátka chybí, a to přes úspory, plynoucí jednak z daru Microsoftu, a především pak ze sdílení páteřní komunikační sítě informačního systému veřejné správy, který má propojit všechny správní články od obecních úřadů až po ministerstva. Zakázku na její vybudování získal v říjnu letošního roku taktéž Český Telecom, a je tedy nasnadě, že nehodlá budovat dvě separátní státní infrastruktury. Odhad těchto úspor již byl do dílčí smlouvy zanesen, reálné úspory by podle Chvojky měly SIPVZ ještě více pomoct.

Kolik počítačů tedy nakonec bude? Minimální limit stanovený v dílčí smlouvě je 25 000. Podle Chvojky bude jejich počet vyšší, ne však o mnoho – spíše jen o několik tisícovek.

Přesné počty stanic totiž ve smlouvě uvedeny nejsou, pouze cena za jeden měsíc pronájmu, do níž se promítají všechny náklady. Čím tedy bude cena za vybudování a užívání (sdílené) komunikační infrastruktury menší, tím více má zbýt z předem daného balíku peněz na další počítače nebo jiné navýšení kvality. (Stávající dílčí smlouvu je možné revidovat nebo doplnit jinou.)

Navíc se generální dodavatel ve smlouvě zavázal hledat další prostředky, které by umožnily projekt rozšiřovat (z fondů Evropské unie, regionálních rozpočtů apod.). Otázkou je, jak efektivně mohou být tyto nadstandardní závazky státem vymáhány. ACOL tvrdí, že již dnes je jasné, že se podaří významné prostředky získat. Vysněným cílem je zmíněná evropská „norma“, znamenající 230 000 počítačů.


Harmonogram se nemění

Jednotlivé školy asi bude nejvíc zajímat, kolik techniky ony samy obdrží v dohledné době. Podle Chvojky zveřejněný harmonogram dodávek platí, v prvních únorových dnech se mají oblastní manažeři vydat do terénu a do konce roku 2002 by měla být veškerá technika na školách funkční (viz www.acol.cz). Do konce týdne má být na webu aktualizované rozčlenění škol podle typového vybavení, které je zatím stanoveno ve třech úrovních. Množství počítačů se bude pohybovat od čtyř pro nejmenší školy až po patnáct pro ty největší.

V případě získání dalších celoplošných prostředků, např. z EU, budou počty pracovních stanic zvýšeny ve všech velikostních kategoriích pro všechny školy. Pokud se některé místní samosprávy rozhodnou vložit i své prostředky, budou tyto počty zvýšeny pochopitelně jen v daném regionu.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.