Vít Berka: Volno na svatbu?

pondělí 10. září 2001 ·

Chtěla jsem se zeptat, na kolik dní volna mám ze zákona nárok na svatbu? Pravděpodobně v den svatby. Ale nevím, zda stále zůstává den před obřadem (jak to bývalo) nebo den po obřadu (jak mi bylo řečeno). Vzhledem k tomu, že se oddávalo pouze v pátek a v sobotu, volno den po obřadu se mi zdálo zbytečné. Můžete mi, prosím, poradit?

Poskytování pracovního volna na svatbu upravuje ustanovení bodu 5 přílohy k nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony ve znění pozdějších předpisů, kde je uvedeno:
„Vlastní svatba, svatba dětí a rodičů. Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na dva dny na vlastní svatbu, z toho jeden den k účasti na svatebním obřadu. Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na jeden den k účasti na svatebním úřadu při svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy, při svatbě rodiče."

Z citovaného ustanovení vyplývá, že v případě, kdy se svatební obřad při vlastní svatbě zaměstnance koná v den, který je dnem nepřetržitého odpočinku v týdnu (tedy sobota, kdy podle rozvržení týdenní pracovní doby nemáte pracovat) pracovní volno s náhradou mzdy Vám přísluší pouze za jeden den. Pokud se totiž svatební obřad koná v den pracovního klidu, tedy kdy zaměstnanec nemá pracovat, nejde u něj o překážku v práci a pracovní volno s náhradou mzdy mu nepřísluší. V daném případě to znamená, že Vám při konání svatby v sobotu nepřísluší dva dny pracovního volna s náhradou mzdy, ale pouze jeden den. Z účelu poskytování pracovního volna na vlastní svatbu lze dovodit, že by mělo být poskytnuto buď v pracovní den před svatebním obřadem nebo v pracovní den po svatebním obřadu. Pokud v konkrétním případě byla dnem konání svatebního obřadu sobota, je proto, dle našeho názoru, možné, aby na žádost zaměstnance poskytl zaměstnavatel pracovní volno s náhradou mzdy buď v pátek nebo v pondělí.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.