Antonín Mezera: Nárok na dovolenou

úterý 12. června 2001 ·

Pracovník pracuje v organizaci po celý rok na zkrácený úvazek 0,4, což je 16 hodin týdně, s rozvrženou pracovní dobou po osmi hodinách do dvou dnů. Jaký vzniká pracovníkovi nárok na dovolenou?

Pracovník pracuje v organizaci po celý rok na zkrácený úvazek 0,4 což je 16 hodin týdně,
s rozvrženou pracovní dobou po osmi hodinách do dvou dnů. Jaký vzniká pracovníkovi nárok na dovolenou?

Odpověď:

Nárok na řádnou dovolenou má pochopitelně i zaměstnanec se zkráceným pracovním úvazkem, a to v souladu s ustanovením § 101 odst. 1 a 2 Zákoníku práce. Zaměstnanec, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, má nárok na dovolenou, popřípadě na její poměrnou část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se však nesčítají.

Ve Vašem případě tedy máte nárok na jednu čtvrtinu řádné dovolené, která by vznikla, kdybyste byl zaměstnán na plný pracovní úvazek.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.