Jan Marintz: Pátý týden ve školství: Učitelé stárnou, žáci mají chřipku a taky vysvědčení

pondělí 5. února 2001 ·

Ani českému školství se nevyhýbají dvě nejslavnější soudobé nemoci: nemoc šílených krav a chřipka. Kromě nich ale minulý týden zpestřovaly i další zprávy a události… Pravidelný přehledový článek.

Ještě před léty měli jsme spoustu překrásných strašidel. Prastaré báchorky o Bílé paní, bezhlavém rytíři a Halleyově kometě, která se do nás netrefila, v postmoderním světě vystřídalo nové strašidlo. Šumavskými hvozdy sice doposud na českou stranu hranic nepronikla jediná šílená kráva, přesto některé jídelny v českých školách již přestaly kvůli obavám rodičů a dětí z nemoci BSE nabízet pokrmy z hovězího masa. Pro strach mají uděláno jedině snad na Rakovnicku, Kladensku a Kolínsku, kde hovězí maso z jídelníčku prozatím nevyřadili.

Příliš velkou chuť do jídla nemá v poslední době ani bývalý ředitel Školského úřadu v Prostějově Jiří Suchomel, který čelí obvinění z podvodu a zpronevěry při hospodaření s výpočetní technikou a učebními pomůckami. Teprve další aféra s převodem lukrativních pozemků, v níž ředitel figuroval, a veřejný odpor většiny Suchomelových podřízených loni na podzim názor ministerstva školství změnil a ředitel školského úřadu byl odvolán.

Česká školní inspekce zveřejnila počátkem minulého týdne informace, že ve školství se stárne daleko rychleji než kdekoliv jinde. Před stárnutím pedagogických sborů, které se negativně projevuje zejména v českých základních školách, a nízkou spotřebou Geriavitu varovala v pondělí ústřední školní inspektorka Marie Kalábová. "Chceme-li napravit tento stav, musíme proto velmi intenzívně začít něco dělat," dodala Kalábová. "Již tak rok a půl sledujeme zejména dění v hodinách, sledujeme také klima ve škole, to znamená nejen, jestli mají školy v pořádku papíry," reagovala Kalábová na kritiku, že školní inspektory zajímá pouze administrativa škol. Tuto skutečnost dokládá velmi neutěšená situace v našem zdravotnictví, kde se používání teploměru stalo vzácností. Většinu z nich totiž v roce 1999 vykoupila Česká školní inspekce, která s jejich pomocí měří ve sledovaných třídách školní klima. K zefektivnění inspekční činnosti a většího počtu hospitací ve školách nesporně přispělo i nedávné posílení početního stavu školních inspektorů o dalších 220 pracovníků ze zrušených školských úřadů. Zatímco dříve připadalo na 17.000 kontrolovaných zařízení 300 inspektorů, nyní je jich zhruba pět stovek. V uplynulém školním roce uskutečnila ČŠI inspekční kontrolu v 21 procentech škol. Oproti minulému školnímu roku je to sice o 8,7 procenta méně, ale o 15 procent hospitací více.

V obavě z případného rasismus v minulém týdnu slovenská vláda přistoupila prostřednictvím svého zmocněnce k zákazu učebnice Romského dějepisu Arne Manna, jejíž distribuce do slovenských škol byla pozastavena po protestech příbuzných nežijících "romských" umělců, vyobrazených v dějepisu, protože ani oni, ani jejich předci se nikdy nehlásili k romské národnosti, přičemž stěžovatele neuspokojilo ani dodatečné začernění jmen v naučném textu. Naopak bez jakékoliv reakce slovenská vláda ponechala rasistický průzkum agentury Markant, porovnávající Romy, černochy, židy či Maďary s narkomany, opilci, skiny a kriminálníky.

V mnoha regionech naplno vypukly neplánované prázdniny, neboť většina dětí raději onemocněla, aby se ve středu vyhnuly předávání pololetního vysvědčení, které tak muselo být mnohde posunuto. Na konci prvého pololetí ostatně zaznamenala Linka bezpečí daleko více hovorů kvůli vysvědčení. Pro žáky, kteří nejsou schopni si zapamatovat telefonní číslo bude do konce tohoto roku na území celé republiky zřízeno 20 000 speciálních telefonních budek, v nichž po stisknutí tlačítka označeného písmenem "D" jsou spojeni přímo s psychologem linky.

Podobná linka by se možná hodila jednomu kanadskému středoškolákovi, který byl uvězněn za čtení své povídky spolužákům. Uzavřený, ale tvořivý 16letý chlapec v jednom malém městě ve východním Ontariu, který byl ve škole častým terčem šikanování a urážek, napsal povídku "Trýzněný", která vypráví o chlapci, který se pomstil tím, že do své školy umístil bombu.

Vysoké školy se poprvé ve své stopětapadesátileté historii zřejmě dočká černé Kladno. Vedení pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT) totiž zvažuje, že právě v nedalekém Kladně otevře pobočku jedné ze svých fakult. ČVÚT zvažuje otevření pobočky v bývalém sídle kladenského OV KSČ zvaného Kokos.

Česká vláda ve středu rozhodla o uznávání diplomů ze slovenských soukromých škol a rozšíření programu Školní mléko na všechny české školáky. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Jak je to však s mlékem od šílené krávy, to neuvedl.

Počátkem února bude vrcholit osvětová kampaň, kterou loni v květnu zahájili poslanci školského výboru z Aliance Zákon 18, se v počáteční fázi zaměřila na distribuci informačních materiálů o zákazu prodeje cigaret nezletilým do trafik. Poslanci se nyní se pokusí oslovit přímo školáky. Ředitelé škol obdrží v prvních únorových dnech dopis od Aliance Zákon 18 podepsaný poslanci Jaromírem Talířem (KDU-ČSL) a Waltrem Bartošem (ODS), ve kterém poslanci vedení škol žádají o vyvěšení plakátů, uvedl. Podobné plakáty se loni objevily ve 22.000 trafikách a obchodech s tabákem.

Rakouští studenti vysokých škol zahájili sbírání podpisů pod petici protestující proti zavedení školného na rakouských vysokých školách. Kabinet kancléře Wolfganga Schüssela totiž ještě loni rozhodl o zavedení školného za studium na vysokých školách s platností od příštího školního roku, a to ve výši 5000 šilinků (asi 12.500 Kč) za každý semestr. Naproti tomu český Sněmovní výbor pro vědu a vzdělání ve čtvrtek doporučil dolní komoře parlamentu, aby zamítla poslanecký návrh novely vysokoškolského zákona.

S novou verzí školského zákona hodlá ministr Zeman opět proniknout na zasedání vlády, které se uskuteční 7. února. Nenápadně se proplížit na jednání vládního kabinetu je pro něj ovšem stále obtížnější, protože po opakovaném vrácení návrhu zákona legislativní radou vlády se materiál natolik rozrostl, že vzhledem k jeho objemu jej už není možné ukrýt před bedlivými zraky legislativců do pouhé aktovky a bude nutné ho na jednání vlády propašovat zadním vchodem v prázdné krabici od Becherovky. Jedině v takovém případě ministr školství doufá, že po likvidaci horních pater této zásilky ochabne ostražitost členů vlády natolik, že v dobrém rozmaru návrh školného zákona konečně schválí. Spolu s ním předloží Eduard Zeman vládě i takzvanou Bílou knihu o vzdělávání, jejíž projednávání není zdaleka tak ohroženo, neboť knihu, která je celá bílá, členy vlády tak výrazně nepopuzuje jako je tomu v případě materiálů, které nějaký text skutečně občas i obsahují. Materiál je velmi promyšleně dokonce deklarován jako strategický dokument pojednávající o budoucnosti českého školství, což bývalého prognostika musí místy i vzrušovat, neboť s pomocí této útlé knihy může nahlédnout do vzdálené budoucnosti našich novodobých dějin.

V pátek si rafinovaný ministr navíc připravil půdu pro budoucí bezproblémové schválení zákona v parlamentu prohlášením, že názory všech současných politických stran na reformu vzdělávání nejsou dramaticky protichůdné.

Tak takový tedy byl poslední šílený lednový týden toho roku v celosvětovém a našem školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.