Rostislav Fojtík: Distanční vzdělávání po síti

středa 6. prosince 2000 ·

Distanční vzdělávání je nová forma vysokoškolského studia využívající moderní informační a komunikační technologie. Učitel a student nejsou v přímém kontaktu a vzájemná komunikace probíhá po síti. Možnostem distančního vzdělávání byl nedávno věnován také specializovaný seminář EUNIS-CZ.

V pátek 1.12.2000 se na Univerzitě Hradec Králové uskutečnil specializovaný seminář k didaktickým, technickým, legislativním a organizačním aspektům distančního vzdělávání. Organizátorem byla společnost EUNIS-CZ, což je národní pobočka evropského sdružení působícího v 29 zemích. Členy jsou kromě univerzit rovněž soukromé firmy. Hlavní oblastí působnosti je zavádění a rozvoj informačních systémů na vysokých školách. Sdružení se skládá z pěti pracovních skupin, z níž jedna se zabývá právě distančním vzděláváním.

Distanční forma je dnes moderní trend v oblasti vzdělávání. Dnešní uspěchaná doba, měnící se požadavky na profil zaměstnanců, nutnost dalšího individuálního vzdělávání vedou k tlakům na moderní prvky ve vzdělávání. Pouze klasická prezenční forma výuky přestává dostačovat. Moderní informační a komunikační technologie přinášejí nové příležitosti. Možnost studovat distanční formou pomocí služeb internetu se stává důležitým kriteriem úspěšnosti a kvality univerzit ve Spojených státech. Podobný trend se začíná objevovat i Evropě a české vysoké školy samozřejmě nechtějí zůstat pozadu. Zkušenosti a praktické výsledky v oblasti distanční formy výuky na Internetu jsou však zatím v naší zemi až na výjimky minimální, proto je potěšující snaha se vzájemně informovat a vyměnit si získané poznatky.

To platí tím spíš, že distanční vzdělávání se mnohdy stále ještě ztotožňuje s dřívějším pojetím dálkového studia. Distanční vzdělávání je však nová forma, založená na moderních metodách a prostředcích, dnes převážně využívající informační a komunikační technologie, nejčastěji založené na možnostech internetu.

Tyto technologie přinášejí zcela nové možnosti studentům i vyučujícím. Učitel a student nejsou v přímém kontaktu a vzájemná komunikace probíhá po síti pomocí e-mailu, diskusních skupin, video konferencí a dalších specializovaných aplikací. Mezi výhody distanční formy výuky patří například i to, že student není odkázán na nutnost navštěvovat školní budovu v určitém čase, ale může studovat v době, která mu vyhovuje, a to i ve svém bydlišti. Odpadají problémy regionálního charakteru a studenti (i vyučující) nemusí za studiem cestovat na obrovské vzdálenosti. Přestože distanční vzdělávání přináší mnoho výhod, v žádném případě zcela nevytlačí klasickou presenční formu. Tvorba i organizace distančně vedených kurzů je dosti složitá a vyžaduje kvalitní zázemí a týmy odborníků. Rovněž není vhodná pro všechny kategorie studentů. Frekventant distančního kurzu musí být dostatečně motivován, aby prošel všemi obtížemi, které na něj při samostatném studiu čekají. Jako nejvhodnější se jeví pro cílovou skupinu studentů dospělého věku, kteří si při zaměstnání chtějí doplnit své vzdělání a pro vysokoškolské studenty, pro které je klasická presenční forma nevhodná například z důvodů velké vzdálenosti od školy, zdravotních důvodů apod.

Kromě teoretických zásad organizace distanční formy výuky se na semináři diskutovalo i o praktických problémech a zkušenostech. Aby distanční kurzy provozované prostřednictvím služeb Internetu přinášely kvalitní výsledky, je potřeba tvorbu, organizaci a vedení kurzů založit na softwaru, který v této oblasti poskytuje komplexní a kvalitní služby. V rámci semináře byly představeny dva z těchto produktů. Prvním z nich je nástroj firmy Lotus Development s názvem Lotus LearningSpace, který představili zástupci Ostravské univerzity a Univerzity Hradec Králové, kde jmenovaný produkt k distanční výuce využívají. Zástupci ČVUTUniverzity Hradec Králové představili nástroj WebCT, který je v současné době využíván na 1 560 vysokých školách v 59 zemích světa. Další výhodou produktu je to, že je v něm vytvořeno již přes 300 000 kurzů. Následujícími tématy semináře pak byly například základní principy a organizační stránka distančního vzdělávání, autorský zákon, tvorba multimediálních prezentací.

Vybudovat a poskytovat kvalitní distanční studium je velmi náročné. Distanční vzdělávání však nelze v dnešní době ignorovat – o tom mimo jiné svědčí úsilí převážné většiny univerzit v USA poskytovat tuto formu studia.

Rostislav Fojtík

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.