Jana Smutná: Dětský domek CD - Romek

sobota 9. září 2000 ·

Měsíc před koncem školního roku se na trhu objevil měsíčník Rodinný CD – Romek, který přiblížil dětský časopis světu počítačů. Poměrně tenký tradiční papírový sešit je doplněn dvěma cédéčky. Každé číslo je tématicky zaměřené na určitou pohádku nebo dětský příběh.

Přivezený příběh
První cédéčko nese název pohádky, která je jeho ústředním tématem. Tu si můžete přehrát jako animovaný film. Pohádky se nesou v netradičním duchu – Sněhurka v lese nežije s trpaslíky, ale se sedmi hodnými chlapci a Popelka pro změnu jede na bál s princem v limuzíně, kterou jí vykouzlila víla z dýně.

Grafické provedení je sice třírozměrné a technicky náročné, ale výrazně mu dominuje jeho polský původ, který snad ani nemůže konkurovat českým animacím. Kvalita mnoha prvkům schází. Každou pohádku doprovází také písnička. Její počeštěný text je však příliš složitý na zapamatování a i melodičnost trochu pokulhává.

Pohádková školka
Pohádkový příběh nezůstává na cédéčku sám – doplňuje ho několik didaktických částí. Zajímavou je výuka angličtiny pomocí obrázků z pohádky. Děti se v ní naučí vždy několik nových slovíček. Nechybí ani fonetická výslovnost.

Pexeso patří k oblíbeným dětským hrám. V novém čtvrtém čísle jsou již jednotlivé hry rozlišeny podle obtížnosti. Jednoduché pexeso doplňují složitější videoskládačky. Od klasických se liší tím, že děti musí seskládat pohybující se obrázek, který je často ještě všelijak přetočený.

Pro ty nejmenší jsou připravené omalovánky. Stačí klepnout na označenou plošku a ta se probarví. Od třetího čísla přibylo i bludiště, ve kterém děti vyhledávají cestu od startu k cíli.

Čtvrté číslo, které je zatím nejvydařenější, je věnováno kosmonautice a vesmíru. Doplňuje ho slovníček pojmů. Pomocí něj pak děti vyřeší křížovku v zadní části časopisu a mohou se zapojit do soutěže o cédéčka, knížky atd.

Dětský přehled
Kvítko je název pro druhé cédéčko, které představuje jakýsi dětský kulturní přehled. Najdete zde nejen demoverze her pro děti, ale i přehled dětských knih a hudebních cédéček z našich obchodů. Prohlédnete si nejnovější tituly včetně ukázek nebo stručných obsahů, které vydávají jednotlivá nakladatelství. Počet titulů se úspěšně rozrůstá.

Totéž platí i o filmových ukázkách. Jen některé, stejně jako demoverze her, jsou v angličtině. Vše doplňuje výběr z pořadů našich rádií. Čtvrté číslo nabízí i možnost zapojit děti do soutěže zaměřené na tvorbu animovaného filmu.

V poslední ikonce na levé straně obrazovky najdete informace o pořadech Národní galerie s ukázkami tvorby. Ani mimopražské děti nepřijdou od čtvrtého čísla zkrátka.

Rodinný CD – Romek se zaměřil na děti ve všech svých částech. Oslovuje zejména prvňáčky, kteří již umí číst. Pokud jim časopis koupíte občas samostatně, je jeho cena celkem zajímavá. Horší je to již při jeho pravidelném používání. Pokud totiž bude stále obdobný a bude obsahovat stejné hry, pak by již nemusel být výhodný.

Infobox:
měsíčník se dvěma CD-ROM
Rodinný CD – Romek
Zdroj: CD – Romek, Praha
Cena: 199 Kč včetně DPH
Minimální konfigurace: Windows 95/98, Pentium 100 MHz, 16 MB RAM (doporučeno 24 MB RAM), 8x CD-ROM, videokarta s 1 MB paměti

více informací www.cdromek.cz

vyšlo v novém čísle časopisu Computer

Jana Smutná

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.