Antonín Mezera: V Polsku termín nových maturit kupodivu nezměnili

úterý 13. června 2000 ·

Již před sedmi lety byla v Polsku zahájena v rámci připravované reformy matury spolupráce kurátorů se záměrem vytvoření národních standardů pro maturitní zkoušku. Díky této iniciativě je dnes možné mluvit o srovnatelnosti a rovnocennosti matury v rámci každého polského regionu.

Polské sekundární školství poskytuje středoškolákům vzdělávání až do 19 let. Po ukončení střední školy s všeobecně vzdělávacím zaměřením studia obdrží absolvent na základě dosažených studijních výsledků závěrečné vysvědčení. Toto vysvědčení získává bez vykonání závěrečné maturitní zkoušky. Vysvědčení je však stejně tak podmínkou pro vykonání maturitní zkoušky (matury), ale i certifikátem, který držitele opravňuje ke studiu na vyšším neakademickém typu školy, které reprezentují v Polsku především vyšší odborné školy. Bez maturitní zkoušky nemůže být uchazeč přijat ke studiu na žádné polské vysoké škole nebo univerzitě, které poskytují vyšší typ akademického vzdělání. Absolvent odborné střední školy získá po úspěšném složení odborných závěrečných zkoušek závěrečné vysvědčení o ukončení středního odborného vzdělání. Toto vysvědčení mu jednak umožňuje vykonat maturitní zkoušku, chce-li pokračovat ve studiu na některé vysoké škole, případně vstoupit na trh práce s odbornou kvalifikací, která má svou váhu i bez maturitního vysvědčení.

Již před sedmi lety (!) byla v Polsku zahájena v rámci připravované reformy matury spolupráce kurátorů se záměrem vytvoření národních standardů pro maturitní zkoušku. Díky této iniciativě je dnes možné mluvit o srovnatelnosti a rovnocennosti matury v rámci každého polského regionu.

Podle vládního opatření z 19.4. 1999 bude model nové matury závazný pro všechny středoškoláky od roku 2002. Externí část maturitní zkoušky bude zajišťovat 8 regionálních zkušebních komisí. Každá taková komise byla nucena vytvořit standardy maturitního hodnocení, které byly předloženy veřejnosti na počátku tohoto roku. Je to zvláštní, ale oni to zvládli bez velkých revolucí. Snad také proto, že celý projekt byl financován Světovou bankou a spolupracovali na něm přední odborníci z Holandska a Velké Británie. Externí matura se bude skládat ze 3 povinných maturitních předmětů (mateřského jazyka, cizího jazyka a matematiky) a z jednoho volitelného předmětu. Maturant si bude moci zvolit například biologii, chemii, fyziku, zeměpis, dějepis, druhý cizí jazyk nebo klasický jazyk (latinu, řečtinu). Interní (školní) či také ústní část maturitní zkoušky bude obsahovat zkoušku z mateřského jazyka a cizího jazyka. Nekonaly se žádné stávky, ani slovní exhibice v odborném tisku. Patrně si někdo z polských tvůrců Nowe matury vzpomněl na staré dobré heslo Johna Deweye: “Learn by doing.” A tak se dělalo, kutalo a vymýšlelo dlouhá léta a květy jsou již v rozpuku. Jaké ovšem budou plody, na to je nutné si počkat ještě dva roky.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.