David Greger: Pomoc výuce VT na základních školách?

středa 5. dubna 2000 ·

Jaká je úroveň výuky výpočetní techniky na základních školách? Mohli bychom postupně rozebírat jednotlivé faktory, na kterých úroveň výuky VT na ZŠ závislá. Mohli bychom hořekovat nad nedostatkem financí a nedostatkem kvalitních pedagogů pro tento předmět, nad nesnadností implementace předmětu do učebních osnov… Představím Vám však jeden projekt, který si dané problémy také uvědomuje a snaží se vyjít školám vstříc s pomocí. Jaká je úroveň výuky výpočetní techniky na základních školách? Mohli bychom postupně rozebírat jednotlivé faktory, na kterých je vysoká či nízká úroveň výuky VT na ZŠ závislá. Mohli bychom hořekovat nad nedostatkem financí na vybavení počítačových učeben na školách, který je žel „přímo úměrný“ hlasité proklamaci priority informační výchovy naší vládou. Dále nad nedostatkem kvalitních pedagogů (odborníků) pro tento předmět, nad nesnadností implementace předmětu do učebních osnov a mohli bychom pokračovat dál a dál, naše hořekování by nebralo konce. Představím Vám však jeden projekt, který si dané problémy také uvědomuje a snaží se vyjít školám vstříc s pomocí.
Projekt Rubiconn (dříve vystupoval pod názvem FUTUREKIDS) je ucelený vzdělávací systém zaměřený na děti ve věku od 6 do 15 let, kterým pomáhá dosáhnout počítačové gramotnosti po celé období jejich školní docházky. Projekt se snaží přispět k řešení některých výše jmenovaných problémů. Koordinuje výuku na jednotlivých školách, školí učitele, umožňuje komunikaci jednotlivých žáků, učitelů a ředitelů škol, vytváří vlastní osnovy. V současné době systém navštěvuje 1500 žáků na několika školách a je nabízen přímo v místě školní docházky dětí z důvodů efektivnějšího využití jejich volného času a snížení finanční náročnosti tohoto typu vzdělání. Projekt může být realizován na těch ZŠ, které mají vlastní počítačovou učebnu. Formy spolupráce mohou být trojí:

  • Rubiconn je na škole provozován formou kroužku, který žáci navštěvují po skončení vyučování nebo v době, kdy to umožňuje rozvrh učebny a volný čas dětí. Za veškeré administrativní a organizační aspekty provozu ručí firma (Rubiconn) a škola v tomto případě poskytuje Rubiconnu pouze prostory počítačové učebny.
  • Rubiconn provozuje škola prostřednictvím zakoupení licence. Školy v tomto případě mohou výuku svým dětem nabídnout formou kroužku v dopoledních hodinách a zakomponovat jej do rozvrhu hodin. V odpoledních hodinách lze Rubiconn nabídnout veřejnosti.
  • Rubiconn provozuje škola prostřednictvím zakoupení licence a zakomponování do rozvrhu hodin, jako nepovinný předmět. Licence zahrnuje průběžné školení učitelů, dodávání veškerých učebních osnov, šablon a materiálů do výuky po celý školní rok, poradenství a technickou podporu pro učitele.
Více se snad časem o projektu dovíte na stránce http://www.futurekids.cz, zatím jsou však zde pouze kontakty a velmi kusé informace. Toto stručné seznámení s projektem ukončím jeho vlastním mottem, které není jenom výzvou k zapojení se do projektu, ale který můžeme chápat jako výzvu našemu školství: Archimédes kreslil do písku, my kreslíme na papír, naše děti mají počítač. Překročte s námi bájnou řeku Rubicon a vstupte do země počítačů.

David Greger

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.