Petr Drahoš: Středoškoláci považují za nejlepší zemi k pobytu Francii

pondělí 17. ledna 2000 ·

Studentský diář a názory středoškolských studentů na EU. Ve čtvrtek 13. ledna 2000 se ve velkém zrcadlovém sále MŠMT konala tisková konference, na níž byly prezentovány výsledky úsilí belgické nadace Generace Evropa a její české pobočky Nadační fond Generace Evropa v rámci projektu Studentský diář, který je realizován ve třinácti evropských zemích - od září 1999 poprvé také v České republice.

Celkem bylo v letošním školním roce rozdáno (příp. prodáno) více než půl milionu diářů. Přes 200 000 v Německu, v ostatních státech průměrně 20 až 40 tisíc kusů. V ČR nakonec putovalo do středních škol všech okresů 40 000 diářů, i když zájem byl dvojnásobný.

Paní Catie Thorburn, presidentka a zakladatelka projektu, hovořila o jeho realizaci v celoevropském měřítku. Poukázala jak na nebezpečné trendy a signály (v některých zemích je jen 22 % lidí ochotno jít k volbám; značná část mladistvých nedůvěřuje médiím), tak na pozitivní vývoj (stále větší obliba internetu pro získávání informací jakéhokoli druhu, cestování, výměnné pobyty, poznávání jiných kultur ap.) a s potěšením konstatovala, že pro více než 75 % studentů byl diář, podle jejich vlastního vyjádření, velmi užitečný.

Není divu. Poskytuje totiž důležité a přehledně znázorněné informace o historii vývoje EU, o současné náplni a funkci institucí (pojmy jako Evropská Komise, Evropská Rada, Evropský parlament či Rada EU se v našich médiích často objevují, mnozí v nich však mají stále zmatek), o vzdělávacích programech EU (Erasmus, Comenius, Lingua, Arion, Eurydice aj.), dále pak vysvětluje jak získat pracovní příležitost, jak se učit cizím jazykům, jaká jsou práva a výhody občanů EU ap.. Potřebnou osvětu přinášejí i v zápatí stránek otištěná fakta a otázky s odpověďmi, stejně jako kapitola Profily zemí, v níž jsou uvedeny základní údaje o jednotlivých členských a kandidátských zemích EU. Několik stran užitečných adres (jak "normálních", tak internetových) a telefonů v závěru publikace studentům zajisté taktéž přijde vhod.

Ředitel vzdělávacího programu Socrates, JUDr. Josef Vochozka, poté referoval o výsledcích průzkumu názorů, preferencí a zcestovalosti našich studentů, který se uskutečnil formou anketního lístku vloženého do každého diáře. Vyplněný jej odeslalo zpět 7323 (tj. 20 %) aktivnějších studentů, což je docela dobrý výsledek a poměrně reprezentativní vzorek.

Zkoumány byly především názory na EU. Zjistilo se, že středoškolští studenti jsou výrazně (75%) pro vstup ČR do EU a odhadují, že se staneme členem do roku 2005. V průměru zatím navštívili 3,6 zemí EU (nejnavštěvovanější je pochopitelně Německo a Rakousko), 3 respondenti dokonce navštívili všechny země EU - 551 z nich naproti tomu vůbec žádnou. Za nejlepší zemi k dlouhodobému pobytu považují Francii (20,71%), dále Velkou Británii (15,78%) a Německo (10,54%).
Těžko říci, co vedlo k takto jednoznačnému vítězství Francie, měli bychom si však uvědomit, že francouzština je po angličtině a němčině nejdostupnějším cizím jazykem na našich gymnáziích (vyučuje se na čtyřech z pěti). Část sympatií snad Francie získala i tím, že se vlastně stala kolébkou EU (9. května 1950 vystoupil v Quai d´Orsay její ministr zahraničí Schuman s projevem, na jehož základě byla 18. dubna 1951 v Paříži podepsána smlouva a vzniklo tak šestičlenné Společenství uhlí a oceli, zárodek dnešní "patnáctky"). 

K letošnímu jubileu, 50 let od proslovení zmíněného projevu, pořádá nadace Generace Evropa 9. května 2000 hodinu a půl trvající satelitní přenos dialogu mládeže s politiky EU na téma rozšiřování Unie.

Cílem průzkumu dále bylo získat zpětnou vazbu. Přítomná studentka opavské obchodní akademie v podstatě vyjádřila názory většiny kolegů: diář má vynikající grafickou úpravu, je praktický a nabitý informacemi. Rozhodně jej doporučuje všem dalším zájemcům. Jedinou vadou může být to, že vzhledem a váhou připomíná další učebnici…
A jak studenti hodnotili jednotlivé články? Pozoruhodně! Jako nejzdařilejší byl označen článek o drogách (1146 hlasů) s velkým náskokem před profily členských zemí (628 hlasů). Nejméně oblíbeným se stal článek Romská otázka (537 hlasů) a předmluva ministra Kavana (365 hlasů). Nejúspěšnější článek byl však zároveň hodnocen jako pátý nejhorší (222 hlasů)…

Všichni kdo na anketním lístku vyplnili i kolonky pro jméno a adresu, byli zařazeni do slosování o 50 cen. První cenu, týdenní pobyt ve Francii, vyhrála Ivana Krajkářová, studentka teplického gymnázia. Druhou a třetí cenu, letenky do Bruselu na třídenní pobyt věnovaný návštěvě institucí EU, si užijí Petra Andršová (SPgŠ Nové Město nad Metují) a Jana Čechová (OA Slavkov u Brna).

Pokud se podaří shromáždit dostatek peněz (od veřejných institucí i soukromých organizací), vyjde pro příští školní rok diář v nákladu 80 000 ks tak, aby mohli být uspokojeni všichni žadatelé. Letos byl diář zdarma, příští rok studenti zaplatí symbolické 1 euro - vybrané peníze zůstanou školám a využijí se na přípravu akcí na podporu obecné informovanosti o EU.


Více o EU se dozvíte na: 

http://europa.eu.int
http://www.evropska-unie.cz

Kontakt na Nadační fond Generace Evropa: p. Hubert S. Matějček , předseda správní rady

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.