Iva Hanzlíková: Přijímačky na Právnickou fakultu UK nedávají všem stejnou šanci

středa 26. ledna 2000 ·

Případ, kdy došlo k úniku testů na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, vzbudil zhruba před půl rokem obrovské veřejné pobouření. Vedení univerzity v čele s rektorem Karlem Malým tehdy slíbilo, že vše bude náležitě prošetřeno a viníci potrestáni. Ukázalo se, že se tato kauza pravděpodobně v dohledné době neuzavře. Nikoliv proto, že by chyběla vůle ze strany médií, studentů i vlády, ale zkrátka proto, že ani jeden z těch, kteří přijímací testy a fakultu získali (a zaplatili za ně) předem, není ochoten vypovídat.

Souběžně s tím, jak se případ vyšetřoval, se vynořovaly další okolnosti, vzbuzující rozsáhlou diskusi. Zejména vyšlo najevo, že podle statistické analýzy výsledků písemných testů z loňských dvanácti řádných a jednoho náhradního termínu, kterou provedli lidé z Matematicko-fyzikální fakulty UK, je statistické rozložení výsledků v náhradním termínu významně odlišné ve srovnání s rozložením v ostatních termínech. Nechejme stranou okolnosti, které vypracování a zveřejnění tzv. Komentáře doprovázely. Důležité je, že mezi termíny zkoušek existují statisticky významné rozdíly v šancích na úspěch v testech, a tím pádem také v pravděpodobnosti přijetí. Toto zjištění může poukazovat na jaksi konstantní přítomnost korupce – anebo na to, že varianty testů připravené pro různé termíny nedávají stejnou šanci uchazečům se stejnými schopnostmi. Zkrátka – testy v jednotlivých termínech jsou různě obtížné.

Ukázalo se tedy, že mnohem větším skandálem, než byl případ uniklých testů na právnické fakultě, představují podivně připravované testy, které v žádném případě neposkytují rovné šance na přijetí uchazečům se stejnými znalostmi a schopnostmi.

Sociolog a předseda parlamentního podvýboru pro vědu a vysoké školy Petr Matějů ve svém článku z čtvrtého letošního Respektu tuto skutečnost ostře odsuzuje a je přesvědčen, že ona zjevná diskriminace studentů je v rozporu s ústavou. S tím lze jen souhlasit. Otázkou je, co s tím udělají naši zákonodárci. Vlastní poctivost a morálka na to, zdá se, zdaleka nestačí.


Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.