Iva Hanzlíková: Zápis do školy se někdy neobejde bez testu školní zralosti

středa 26. ledna 2000 ·

Nadchází doba školních zápisů a tím také starosti tatínků a maminek: posíláme své dítě do správné školy? Není lepší nástup do první třídy o rok odložit?

Rozhodně jde o starosti oprávněné. Předtím, než se dítě v březnu nebo dubnu objeví u zápisu, by si rodiče měli především ujasnit, zda-li základní škola, kterou vybrali, skutečně odpovídá jejich nárokům. Nikdy není na škodu, když si rodič domluví schůzku s ředitelem a bude mít možnost podívat se, jak probíhá výuka. Je dobré vědět, že na to rodiče mají právo; už neplatí praxe minulého režimu, kdy bylo povinností poslat dítě do školy, kam administrativně patřilo.
Důležité je také uvažovat o tom, jestli je dítě na pravidelnou školní docházku opravdu připraveno čili jaká je úroveň tzv. školní zralosti. V případě pochybností ze strany rodičů nebo učitelů se doporučuje zkouška školní zralosti.

„Tuto zkoušku by měl provádět psycholog nebo lékař, nikoliv učitel,“ zdůrazňuje Evžen Řehulka z Pedagogické fakulty v Brně. Dodává, že hlavními důvody, proč je dobré docházku odložit, jsou zdravotní nebo výchovné důvody. Patří sem však také děti, které nenavštěvovaly mateřskou školu, a především ty, co se narodily o prázdninách. V době nástupu do školy je například těmto dětem šest let a pár dní, kdežto jejich spolužáci už jsou téměř sedmiletí. „Odložení školní docházky není nic výjimečného, a dítěti to ve většině případů jenom prospěje. Rozhodně je to mnohem lepší, než když se dítě v prosinci pošle zpět do mateřské školy. To způsobuje trauma,“ míní Evžen Řehulka.
Mezi hlavní ukazatele školní zralosti patří kognitivní vlastnosti (častou otázkou při zkoušce školní zralosti bývá rozpoznávání barev nebo otázka, jakou tramvají se dítě dostane domů) a sociální zralost, vyznačující se zejména schopností a ochotou dítěte spolupracovat s učiteli a spolužáky. Významná je rovněž oblast emocionální – dokáže dítě ve škole „vydržet“ bez maminky?

Emil Řehulka se zmiňuje ještě o jedné důležité, byť často podceňované, otázce, která by měla být před nástupem dítěte do první třídy naprosto jednoznačně zodpovězená: to, v jaké ruce bude prvňáček držet tužku.

Letos na podzim nastoupí do prvních tříd pravděpodobně 111.000 až 112.000 žáků. Počet prvňáčků v posledních letech trvale klesá. Od roku 1990 se snížil zhruba o 36.000 dětí a podle předpokladu by se měl v příštích třech letech snížit téměř o čtvrtinu. Letos bude mezi prvňáčky asi 23,5 procenta dětí, které oslavily sedmé narozeniny. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání. Vývoj počtu prvňáčků vykazuje poměrně značně regionální rozdíly. Zatímco v celé ČR je jich stále méně, v jižních Čechách a na severní Moravě jejich počet narůstá.

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.