redakce: Bolzanova cena

úterý 21. prosince 1999 ·

Již pošesté předával rektor UK Bolzanovu cenu za odborné a vědecké práce studentů. Již pošesté rektor Univerzity Karlovy v Praze prof. Karel Malý předával dne 20. prosince 1999 v recepčních místnostech Karolina, Bolzanovu cenu, sponzorovanou Českou spořitelnou, a. s.


Bolzanova cena vyhlašovaná a udělovaná právě Univerzitou Karlovou v Praze zaujímá mezi čtyřmi desítkami univerzitních a fakultních cen přední postavení – je soutěží odborných a vědeckých prací studentů Univerzity Karlovy v rámci pregraduálního a postgraduálního doktorandského studia. Diplom spolu s medailí s podobiznou B. Bolzana, patrona soutěže (s finanční podporou, poskytovanou mecenášem soutěže) se uděluje jako mimořádné ocenění za objevnou práci s tvůrčím obsahem, zpracovanou uchazečem v průběhu studia a na jeho základě v oborech právních, ekonomických, matematických a sociálně-vědních, které jsou akreditovány na Univerzitě Karlově. Komise pro uděleni Bolzanovy ceny, sponzorované Českou spořitelnou, a.s. posoudila v tomto roce celkem devatenáct prací v pregraduálním studiu a jednu práci doktorskou (hodnotí se originalita myšlenky, novost přínosu pro rozvoj poznání, kvalita provedení práce i po strance formální i metodická vyspělost). 

Prorektor pro studijní záležitosti prof. M. Petrusek ve svém úvodním projevu vyzdvihl prestižnost této ceny a několika citacemi připomenul jednu že stránek učence, vědce a teologa, pedagoga, matematika a logika, který před pul druhým stoletím zanechal v naší zemi trvalou intelektuální stopu, tj. Bolzano- jako utopicky myslitel." Prof. Petrusek poté zmínil, že Bolzano věděl i o přirozené lidské touze VYNIKNOUT. Slavnost se tedy dá chápat jako záležitost zmnožující rozměr Bolzanova uvažování, o naději a víru v budoucí čas". 

Optimistická a radostná atmosféra ze slavnostního předání se projevila i v krátkém proslovu Jeho Magnificence rektora prof. Karla Malého: ,V toku světa, který zažíváme, mají univerzity zvláštní postavení v tom, že to, co se na nich koná, nemusí mít okamžitý užitek, přesto se najdou mladí lidé, kteří v dnešním světě touží po dobrodružství hledání pravdy a nepodřizují se okamžitému prospěchu a zisku."

Pro ocenění byly komisí vybrány práce těchto studentů s těmito tématy:
· Mgr. Jan Dus (ETF) - Ze života a díla Dircka Volckertszoona Coornherta(1522-1590)
· Mgr. Vít Dovalil (PF) - Římské právo ve středověké Anglii
· Mgr. Jiří Kozák (PF) - Diskuse, návrhy a koncepce v kontextu přípravy ústavy ČSR v letech 1946 - 1948 
· Mgr. Martin Kubík (PF) - Veřejnoprávní omezení vlastnických práv ke stavbám podle stavebního zákona (se zvláštním zřetelem k vyvlastnění)
· Mgr. David Blažek (FF) - Korutanští Slovinci v Rakousku. Sociolingvistická studie
· Mgr. Nagy Ladislav (FF) - Francouzova milenka - román jako palimpsest
· Mgr. Filip Outrata (FF) - Přehled humanistické jazykovědné tvorby v české a moravské oblasti (1500 - 1620)
· Mgr. Vladimír Srb, Mgr. Tomáš Veselý (FF) - Nejvyšší představitelé HZDS a ODS v procesu rozdělování ČSFR: česko - slovenské soužití v letech 1989 - 1993 
· Mgr. Bláhová Kateřina (PedF) - Kraje. Literární odkaz Josefa Šusty
· Mgr. Kočišová Jana (PedF) - Vztahy kozáků se zeměmi Koruny české do r. 1620 
· Mgr. Vladimír Čermák (FSV) - Ekonometrické modely platební bilance
· Bc. Zamykalová Lenka (FSV) - Obrazy matek

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.