Hana Veselá: Výuka šitá na míru aneb Jak se pustit do soukromého učitele.

úterý 23. listopadu 1999 ·

Všichni, kteří prošli školními lavicemi jistě zažili pocit, kdy se mohli ukousat nudou, protože už měli cvičení dávno dokončeno. Všichni z nás prošli školními lavicemi a všichni tudíž jistě zažili pocit, kdy se mohli ukousat nudou, protože už měli cvičení dávno dokončeno nebo naopak pochopili zadání cvičení, až když už třída dělala jiné. Když bychom sečetli minuty takto prolelkované či naopak prostresované za celou dobu naší studentské existence, možná bychom došli k zajímavému číslu a zároveň bychom měli o důvod víc, proč nás ta škola nic nenaučila. S takovýmito extrémy jsme se přirozeně setkávali hlavně při povinné školní docházce, ale ani na vysokých školách či při studiu jazyků nejsme rozdílů mezi spolustudenty ušetřeni. Přestože jste byli zařazeni v jazykové škole podle testu do mírně pokročilých, ještě nemáte zaručeno srovnanou úroveň celé třídy, rozumí se samozřejmě srovnatelnou co nejvíce s tou vaší. Pro ty z vás, kteří považují návštěvu jazykového, ale i jiného kurzu m.j. za společenskou událost, nepovažují výskyt nějaké té "brzdy" nebo "sprintera" v kurzu za podstatné, a stresující. Někteří však přece jen začnou zvažovat výhody a nevýhody a nakonec zjistí, že není nad to najít si soukromého učitele. No a pak stačí sáhnout k novinám typu Annonce nebo projít nástěnky na příslušným směrem zaměřené fakultě, a má vyhráno. Tedy, ne tak docela. Zásadní věc při rozhodování je jistě cena, která se nedělí žádným počtem studentů, ale zůstává rovna výplatě učitele. Na kolik si člověk vzdělání chtivý cení svého učitele? Nebo jak si učitel cení sám sebe? To je opravdu různé! Učitel jazyka tolik žádaného, a to anglického může v dnešní době vyžadovat až 450,- Kč za hodinu a ani nemrkne.


Průměr by se měl samozřejmě pohybovat od 120,- až 200,- Kč za hodinu (alespoň zpočátku je lepší platit z hodiny na hodinu v případě, že se vám výuka či učitel nebude líbit). V otázce finanční by se rozhodně budoucí student měl změnit v sebevědomého klienta, resp. zaměstnavatele, a pídit se tudíž nejen po ceně, ale i po zkušenostech, příp. metodách výuky příslušného učitele. Pak už nezbývá než si věc rozmyslet, a dohodnout místo a čas. Výhody takovéto výuky jsou jasné - učí-li vás učitel u vás doma, je to čas. Učí-li jen vás, je to maximální výplň hodiny jen vámi (nemusíte tedy čekat, až na vás přijde řada). Učitel se soustředí jen na vás a tím tak odpadá i nervozita z možné špatné odpovědi. Výhodou je, že můžete do výuky aktivně zasahovat, tj. cítíte-li se někde pořád nejistí, můžete konzultovat program příští výuky s učitelem. Velkou výhodou je i možnost zrušit výuku bez finanční ztráty či ztráty návaznosti ("Na tohle jsem zrovna chyběl/a…. ") Nevýhodou není jen větší finanční náročnost, ale i mnohem větší zátěž na vaší silnou vůli, kterou jinak často suplují myšlenky typu "no, když už jsem si to zaplatil/a" nebo "když jsem slíbil/a Janě, že přijdu" apod. Když však máte štěstí a váš učitel je sympatický a asertivní ("takhle se to ale nikdy nenaučíš"), odpadá i tento problém. Jaká je tedy rada? Pořiďte si na polici další prasátko s nápisem "mé soukromé hodiny".

Hana Veselá

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.