redakce: Gaudeamus by měl sloužit veřejnosti, říká děkan Honzík.

pátek 29. října 1999 ·

Předposlední říjnový jsem se vydala na Gaudeamus, největší středoevropský veletrh vzdělávání. Nedávno jsem vzpomínala na dobu, kdy jsem se hlásila na vysokou školu: v tisku jsem tenkrát našla seznam fakult, které mě zajímaly, zašla jsem na každou z nich pro konkrétní informace o oboru, který jsem chtěla studovat a pak poslala přihlášku… Dnešní studenti mají možností více. Bezpochyby tou nejrychlejší variantou je Internet. Většina škol má svoje webové stránky a tak najít údaje o přijímacím řízení je záležitostí dvou minut. Během chvilky zjistíte, jaké požadavky má vybraná fakulta v Praze nebo kdy končí termín podání přihlášek na školu třeba z opačného konce republiky. Další možnost jak získat požadované informace, je navštívit veletrh pomaturitního vzdělávání Gaudeamus. A tak jsem se předposlední říjnový týden vydala - vyzbrojena vstupenkou, diktafonem a hlavně trpělivostí - na největší středoevropský veletrh vzdělávání (i když už bohužel nejsem student).


V pořadí již šestý ročník probíhal ve dnech 20. - 23. října v Brně. Akci, nad kterou převzalo záštitu ministerstvo školství a VUT Brno, pořádala již tradičně v prostorách brněnského výstaviště firma MP Soft. Gaudeamus oficiálně zahájil rektor VUT Prof. Petr Vavřín. Ministerstvo školství zastupoval ředitel odboru vysokých škol ing. Beneš, který přiznal, že nedocenil první ročník Gaudeamu (1994) a nečekal tak velký úspěch akce. Organizační garant veletrhu - děkan fakulty elektrotechniky a informatiky VUT Brno - 

Prof. Honzík mi řekl: "Pro obyčejné lidi je vysoká škola tajemný hrad v Karpatech. Proto by měl Gaudeamus sloužit nejenom studentům, ale také veřejnosti - vždyť daňoví poplatníci mají právo vědět, co která škola dělá." Dodal, že snahou pořadatelů je přivést na veletrh také zahraniční univerzity, a tak se letošního ročníku zúčastnila: Univerzita Komenského v Bratislavě, The American University of Paris, International Management Center - Fachhochschul - Studiengänge Krems Rakousko a Socrates, vzdělávací program Evropské unie. České pomaturitní vzdělávání zastupovalo celkem 109 fakult, osm vyšších odborných škol a sedm vzdělávacích institucí a nadací. Poprvé se na veletrhu Gaudeamus prezentovala také soukromá vysoká škola - Evropský polytechnický institut. Po hodině strávené ve valícím se davu, s brožurami a informačními letáky, které zástupci jednotlivých škol ochotně rozdávali (někde i prodávali), se mi konečně podařilo dostat ke stánku Americké univerzity z Paříže. Pro ty, kteří se zajímají o studium v zahraničí, přináším krátký rozhovor s Randy Venerem, poradcem pro země střední a východní Evropy. 

Podle ředitele firmy MP Soft ing. Mikuly se veletrhu zúčastnilo téměř 13.500 návštěvníků - převážně z řad studentů. Já dodávám, že někteří byli klasičtí sběrači igelitových tašek, většina z nich (soudě podle rozhovoru s vystavujícími) však měla skutečný zájem dovědět se co možná nejvíc informací o požadovaném oboru. Osobně bych návštěvu příštího ročníku této významné akce doporučila. Pokud jste Gaudeamus´99 propásli, můžete se podívat na jeho webovou stránku, kde najdete jak informace o vystavovatelích, tak zprávu o celé akci.

Šárka Mácová


Napište mi váš názor příp. zkušenost z veletrhu Gaudeamus. Pokud chcete odpověď zaslat přímo na vaši adresu, nezapomínejte uvést mail!


redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.