Miroslav Pospíšil: Počítač s Internetem pro jihlavské učitele zdarma!

pátek 22. října 1999 ·

Na jihlavsku slibují učitelům a studentům zapůjčení počítačů s připojením na Internet domů zdarma. Měl jsem možnost seznámit se s projektem „Internet pro všední den“. Duchovním otcem akce je místopředseda Svazu měst a obcí ČR František Dohnal.

První fází projektu bylo podrobně zmapovat situaci s využíváním Internetu u všech věkových kategorií obyvatel okresu Jihlava. Celkové závěry se příliš neliší od situace v celé ČR a tak budou možná některé z nich zajímat i vás. Jsou uvedeny níže. Mne samozřejmě mnohem více zaujala druhá část projektu. Předpokládá poskytnutí asi 400 kusů počítačů s připojení na Internet na jeden rok zdarma (na rozdíl od mnoha současných reklamních akcí ovšem skutečně zdarma – tedy počítač, modem, připojení a telefonní poplatky).

Z těchto 400 počítačů by jich mělo 150 být rozděleno mezi studenty středních škol a mezi pedagogickou veřejnost. Ostatní do knihoven, obecních úřadů menších obcí atd. Projekt, který bude stát asi 20 miliónů korun, má být hrazen z prostředků státních, obecních a také z fondů Evropské unie. Jistě vás nepřekvapí, že mne zajímaly odpovědi na otázky typu: kdo bude vyhlašovatel, jaká komise bude vybírat šťastlivce (údajně asi jeden student na třídu střední školy a jeden pedagog na základní školu), jaká budou kritéria výběru … Zde jsem spolu s ostatními účastníky tiskové konference na okresním úřadě v Jihlavě přesné odpovědi nezískal. Komise teprve bude stanovena, vyhlášení projde mimo jiné okresním tiskem, přihlášky zájemců budou zřejmě muset obsahovat stránku eseje na téma osobního přínosu Internetu doma.

Přestože jsem v těchto otázkách skeptik, zažil jsem již řadu nesplněných slibů, nedá mi to a přemýšlím co bych asi do eseje napsal. Protože co kdyby náhodou … A nyní již slibované, ale ne zas tolik překvapivé některé závěry průzkumu. Nebo vás snad překvapí, že jen jeden učitel ze základní školy v okrese má počítač s připojením na Internet doma?

- asi dvě pětiny respondentů ze vzorku všech obyvatel okresu mělo možnost setkat se s počítačem, jedna pětina s Internetem

  • Internet je nejčastěji využíván v práci (28%) a ve škole (27%)
  • z 28 dotazovaných plnotřídních základních škol okresu je na Internet připojeno 11, jen v pěti z nich je však připojení na více než jednom počítači
  • z 25 středních škol 3 nemají žádný počítač typu Pentium a jedna nemá vůbec žádný počítač
  • 6 středních škol nemá Internet, 7 jej má jen na jednom počítači atd
  • v oblasti státní správy mne zaujalo zjištění, že jen jedna organizace považuje za největší přínos Internetu poskytování informaci veřejnosti z oblasti svého působení. Všechny ostatní používají Internet hlavně k získávání poznatků.

Podle mého laického názoru akce byla udělána profesionálně. Škoda, že vlastníci závěrů o průzkumu o Internetu jej neumístili na Internet (nebo to neoznámili veřejnosti). Průzkum prováděla firma Markent s. r. o. Pecharova 10, 146 20 Praha, tel 2213 5544. Nemohu si také odpustit typickou otázku kolik asi průzkum stál. Moc doufám, že finance za něj utracené nebyly jediné, o které v této akci šlo.

Miroslav Pospíšil, ZŠ Polná

zspolna@mbox.vol.cz

Miroslav Pospíšil

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.