redakce: Planeta internetu

čtvrtek 1. července 1999 ·

Bezbariérové počítačové centrum Planeta společně se svými partnery zahájilo projekt Planeta internetu, jehož podstatou je přiblížit internet žákům a učitelům základních a středních škol.

Hlavní součástí celého projektu je seminář, který centrum Planeta pořádá zdarma každý všední den v délce 2 hodin a který je dimenzován až na 20 účastníků. Stupeň náročnosti i zaměření semináře si může škola volit. Seminář má dvě části. V první, teoretické, jsou účastníci seznámeni se základními pojmy internetu, se kterými se běžně setkávají v denním životě a v tisku, s historií internetu, jeho organizací a ovládáním a ukázkami možného budoucího vývoje (telefonování, videokonference). Řada pojmů je vysvětlována přímo na ukázkách z internetu. Druhá část je praktická a je zaměřena na osvojení si pojmů, které byly probrány v teoretické části a na provádění úkolů, které jsou zadávány lektory. Na závěr si zájemci mohou zřídit zdarma osobní schránku elektronické pošty. V průběhu semináře jsou účastníci rovněž seznámeni s problematikou používání nelegálního software a vztahem softwarového pirátství a internetu. Navíc, každý čtvrtek ve 13,50 a 17,50 hodin, můžete slyšet pár slov ze světa internetu na radiu Alfa, především vyhlášení nové soutěžní otázky a vítěze předchozího kola spolu s cenou, kterou získává.

Soutěž probíhá do května 1999.Zúčastnit se mohou všechny třídy základních a středních škol. Obtížnost otázek byla zvolena pro děti od pátých tříd výše, ale účastnit se mohou i mladší. Odpovědi na otázky v základních kolech odesílá libovolná třídou pověřená osoba. Finálového kola se zúčastní z každé kvalifikované třídy dva zástupci. Každého kola se může účastnit libovolná třída bez ohledu na účast v ostatních kolech. Úspěšná účast ve větším počtu kol bude ovšem podmínkou kvalifikace do finálového kola.

Na závěr soutěže bude v polovině června uspořádáno finálové kolo v prostorech internetové kavárny Planeta.cz. Budou do něj pozváni nejúspěšnější účastníci základních kol.

V rámci prvního ročníku projektu Planeta internetu prošlo školícími kurzy přes 4 tisíce žáků a učitelů . Potvrzením smyslu projektu Planeta internetu je fakt, že 61  % žáků se setkalo s internetem poprvé právě v průběhu školení, kdy zároveň 90  % z nich vyjádřilo přesvědčení, že budou nadále internet používat.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.