Poslanci schválili návrh, aby učitelské platy rostly podle zákona minimálně na 130% průměrné mzdy

sobota 23. ledna 2021 ·

Poměr učitelských platů k průměrné mzdě zřejmě bude stanoven zákonem. Sněmovna v rámci novely zákona o pedagogických pracovnících schválila dílčí úpravu Pirátů, podle níž by se tyto platy měly zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. Dolní komora o tom rozhodla navzdory nesouhlasu svého školského výboru i ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Schvalování celé novely a všech jejích úprav poslanci nedokončili. Informuje ČTK. 



Celý text naleznete zde

13 komentářů:

Ivo řekl(a)...
23. ledna 2021 v 8:23  

Ježiši, to řadový čecháček neskousne, když mají učitelé 3 měsíce prázdnin, nic nedělají, mají jedny přípravy třicet let a hodina trvá jenom 45 minut, atd atd...! Vítejte v ČR!

tyrjir řekl(a)...
23. ledna 2021 v 8:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
23. ledna 2021 v 8:36  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
23. ledna 2021 v 8:40  

Tady je vidět, jak klamavá je vládní sebechvála, že letos dají učitelům 150 % jejich průměrných platů z roku 2017. Ukazuje se, že toto vládní navýšení nedává učitelům ani 130 % aktuálních průměrných platů a že takový plat učitelům školským zákonem zaručit nechtějí. Ostatní VŠ kvalifikované profese přitom mají mnohem větší platy. Likvidace kvalitního vzdělávání prostřednictvím zbídačení učitelského stavu podle mne pokračuje i v tomto směru. J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. ledna 2021 v 8:51  

Když to tady končí, tak přispěju:
Vážení učitelé. Nenechte se podplatit pirátským podrazem. Schválení 130% je totiž vloženo do ZÁKONA O PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍCÍCH. Do to děsivého paskvilu, který zároveň odsouhlasí to, že děti bude moci učit každý, kdo má nějaký titul. A navíc s dalším množstvím nesmyslů typu - loogoped se státní zkouškou nesmí dělat logopeda ve škole běžné (zato ve speciální ano), Etoped může jít pracovat s vrahy,ale nesmí dělat bez školení metodika prevence.
Tak do toho, podpořte Piráty podrazáky.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. ledna 2021 v 9:25  

tak bude růst platu učitelů předvídatelnější a rychlejší v prvních 10 letech učitelské praxe. Platově si rovněž polepší pedagogové v předškolním vzdělávání, které je dlouhodobě finančně poddimenzované. O zákonu jako celku dnes sice Sněmovna hlasovat nestihla, hlasování by ale mělo proběhnout v příštím týdnu.
„Přestože jsme v posledních letech mohli pozorovat výraznější nárůst průměrného platu učitelů a dalších pedagogických pracovníků, tento trend historicky nedostatečně reflektoval vývoj průměrné mzdy v ČR. Do roku 2018 de facto docházelo k dorovnání průměrného platu učitelů a dalších pedagogických pracovníků vůči průměrné mzdě v ČR. Zároveň se potýkáme s nedostatkem kvalifikovaných učitelů, který se bude, vzhledem k věkové struktuře učitelů, v následujících letech dál prohlubovat.
I s ohledem na riziko dalšího prohlubování nedostatku kvalifikovaných učitelů považujeme za zcela zásadní, abychom vytvořili dostatečně finančně podnětné prostředí, které zvýší atraktivitu učitelské profese a přiláká do školství další šikovné a schopné lidi. Zlepšení platových podmínek zvýší motivaci ke studiu oborů zaměřených na přípravu budoucích pedagogů, čerstvých absolventů oborů s pedagogickým zaměřením, stávajících pedagogických pracovníků i dalších zájemců ke vstupu, respektive setrvání v pedagogické profesi.
Vlastní návrh řešení spočívá ve dvou rovinách: v navázání minimálního objemu finančních prostředků státního rozpočtu na platy učitelů a dalších pedagogických pracovníků pro daný kalendářní rok na průměrnou mzdu v ČR a v garanci minimální výše platového tarifu ve vazbě na procentní výši průměrné mzdy za stanovené období s tím, že vláda v rámci vyjednávání rozpočtu samozřejmě může objem prostředků ještě navýšit. Dosažení úrovně minimálně 130 procent průměrné mzdy navrhujeme v roce 2023. Od roku 2024 pak porostou platy učitelů a dalších pedagogických pracovníků stejným tempem jako průměrná mzda v ekonomice. Schválený návrh vychází z jednoho z hlavních cílů Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2019-2023, z usnesení Poslanecké sněmovny o zvyšování platu pedagogů a dalších pracovníků ve školství a je v souladu s programovým prohlášením vlády,” vysvětluje parametry zákona poslanec Bartoň.

mirek vaněk řekl(a)...
23. ledna 2021 v 10:37  

I kdyby to byla pravda 130% průměrného platu znamená chvost mezi vysokoškoláky. Těch 130% bude u začínajícího, průměrného nebo předdůchodového učitele?
Nad čísly je třeba se zamyslet ne jim slepě věřit.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. ledna 2021 v 10:47  

Pane Vaňku:...tak bude růst platu učitelů předvídatelnější a rychlejší v prvních 10 letech učitelské praxe...

Eva Adamová řekl(a)...
23. ledna 2021 v 14:30  

Covidová krize může způsobit, že průměrná mzda neporoste a tudíž schválených 130 % může znamenat spíše stagnaci než bůhvíjaký posun.



Radek Sárközi řekl(a)...
23. ledna 2021 v 15:58  

Ještě nejásejte, neb se bude na závěr hlasovat o novele jako o celku, takže vůbec nemusí být schválena... Někteří poslanci avizovali předem, že novelu nepodpoří, pokud v ní zůstanou určité části. A nově novelu zřejmě nepodpoří nikdo z ANO, když je ministr školství Robert Plaga proti těm 130 % pro učitele!

Radek Sárközi řekl(a)...
23. ledna 2021 v 16:00  

Všechny poslanecké pozměňovací návrhy k novele naleznete zde :-)

https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=503

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2021 v 17:27  

No jo, důležité bude, kolik procent z HDP přistane pro školství. Stále se v této oblasti pohybujeme na chvostu v EU. A kde nic není, ani čert nebere. Má to mnoho úskalí. Jak bude letos růst HDP. Třeba nedostaneme přidáno vůbec nic. Opoziční strany budou možná od října vládní a mají o vývoji ve školství úplně jiné představy. Možná ještě se situací zamávají stále nové mutace koronaviru. Je tady možnost vysoké inflace v souvislosti s ekonomickým vývojem globální ekonomiky. Těch neznámých je tolik, že daná soustava rovnic se stává v současnosti neřešitelnou.

BP řekl(a)...
25. ledna 2021 v 18:24  

A ona nám to teprve budoucí praxe ukáže, že ani za těch 130 % průměrného platu žádného mladého perspektivního vysokoškoláka do školství tato slibovaná výše příjmu nezláká. A už vůbec ne odborníky z firemního života, kde budou jejich mzdy činit úplně jiné částky a hlavně benefity, které ve školství, kromě osmi týdnů dovolené (dané v pevných termínech!), neexistují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.