Studie ukazují, že se ve školách covid masivně nešíří. V Česku se zavíraly jako první

čtvrtek 31. prosince 2020 ·

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) došlo ze studií a zpráv evropských zemí k závěru, že šíření koronaviru ve školách není příliš obvyklé. K rozšíření nákazy dochází primárně v komunitě, ale mimo školu. Ani znovuotevření škol v srpnu a září neroznítilo masivní nárůst nových případů koronaviru. ECDC to dokládá daty ze 17 evropských zemí, podle kterých rostly počty nakažených ve věkové kategorii od 16 do 18 let v přepočtu stejně strmě jako v případě lidí od 19 do 39 let. Informuje Seznam Zprávy. 


Společně s otevřením škol se totiž buď rozvolnily, nebo naopak nijak dále neomezily další aktivity, ať už ekonomické, společenské, nebo třeba volnočasové. Stejně tak uzavírání škol bylo doprovázeno opět dalšími opatřeními, takže nelze přesně ani vyčíslit, jaký dopad má které omezení. Podle českého Centra pro modelování biologických a společenských procesů tak v úvodu zmíněné uzavření středních škol přispělo ke snížení reprodukčního čísla pouze o 1,4 až 2,3 procenta. Na konci září se pohybovalo na hodnotách 1,26 až 1,29, díky uzavření SŠ se tak snížilo maximálně o 0,03 bodu na 1,23 až 1,26. 

Podle zatím nerecenzované studie z Nizozemska je dopad uzavření škol o něco málo vyšší. Pro žáky a studenty od 10 do 20 let znamená snížení reprodukčního čísla o 8 procent. 

ECDC tak doporučuje, aby se k uzavírání škol přistupovalo až jako k poslednímu možnému opatření a vždy jen na nezbytně dlouhou dobu. 


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
31. prosince 2020 v 10:11  

Zpráva neukazuje vůbec nic. Je to blábol vytvořený na základě nic neříkajících studií.

Eva Adamová řekl(a)...
31. prosince 2020 v 13:46  

"...podle kterých rostly počty nakažených ve věkové kategorii od 16 do 18 let v přepočtu stejně strmě jako v případě lidí od 19 do 39 let."

A to májako dokazovat, že se to ve školách nešíří?

"Společně s otevřením škol se totiž buď rozvolnily, nebo naopak nijak dále neomezily další aktivity, ať už ekonomické, společenské, nebo třeba volnočasové. Stejně tak uzavírání škol bylo doprovázeno opět dalšími opatřeními, takže nelze přesně ani vyčíslit, jaký dopad má které omezení."

Takže víme, že nic nevíme, a ne, že víme, že se to ve školách nešíří.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2020 v 18:39  

A jiné studie zase tvrdí opak. Na konci října a začátku listopadu figurovali učitelé na druhém místě mezi nakaženými. Asi "hromadně navštěvovali knajpy", bezpříznakoví žáci se od poloviny září nejen v ČR netestovaly. Je to opravdu odvážné tvrzení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.