Petr Šabata: Vláda udělala chybu. Učitelům přidává špatně

středa 30. prosince 2020 ·

„Až do minulého týdne bylo možné vládu bezvýhradně chválit za naplňování jednoho jejího důležitého záměru – soustavného a srozumitelného navyšování učitelských platů. Teď udělala – konkrétně ministr školství Robert Plaga (za ANO) – hrubou chybu: na příští rok dá kantorům do tarifní, tedy zaručené složky platů, pouze čtyři procenta, nikoli očekávaných 9. Což je nepochopitelné, vláda na tom neušetří, jen oslabí důvěru učitelů,“ komentuje Petr Šabata pro Český rozhlas Plus. 


Petr Šabata (facebook.com)
Šabata také říká: 

Přitom ještě na konci srpna ministr Plaga tvrdil: „Moje představa rozhodně není, že by to mělo většinově směřovat do nadtarifních složek platů. Bavíme se o rozdělení od šesti procent do tarifní částky až po osm procent.“  
Připomeňme, že vloni se do stávky za celých deset procent do tarifů (vláda si prosadila poměr 8:2) zapojila polovina škol v Česku. 

Kdyby alespoň ministr s řediteli a odbory jednal a přesvědčoval je třeba argumentem: letošní rok s distanční a kombinovanou výukou ukázal, že mezi učiteli jsou velké rozdíly a ředitelé by měli mít možnost dát víc peněz těm opravdu dobrým. 

To se ale nestalo. 


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.