Nedostatek bytů dohání Praha koupí ubytoven. Mají v nich bydlet bezdomovci, chudí, senioři, ale i učitelé

středa 2. prosince 2020 ·

Když se během pandemie utlumil cestovní ruch a hotely zely prázdnotou, rozhodl se pražský magistrát zaplatit volné pokoje bezdomovcům, aby o něco snížil riziko šíření koronaviru v ulicích. Aby v další podobné situaci nemuselo město znovu platit miliony korun za pronájem, rozhodlo se vedení metropole situaci řešit výkupem hotelů a ubytoven, které by poté měly sloužit jako byty zhruba pro 500 lidí. Nejen pro lidi z ulice, ale i pro chudé rodiny, seniory a potřebné profese, jako jsou učitelé či policisté. Informují Hospodářské noviny. 


Pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) přiznává, že sehnat bydlení pro 500 lidí nejde tak snadno, jak magistrát očekával. „Veřejná soutěž na nákup hotelů a ubytoven dopadla špatně. Čekali jsme desítky nabídek, ale obdrželi jsme jen tři,“ říká. Jedna z nich je navíc na nedostavěný dům, jenž bude z výběru nejspíš vyřazen. 

Vedení metropole má zájem hlavně o hotely, ubytovny a bytové domy, do nichž se vejde od 20 do 90 lidí. Ideálně by v nich měly být garsoniéry či pokoje se samostatnou kuchyní a koupelnou. Nemělo by tedy jít o ubytovny, kde je například společná kuchyň pro celé patro. 


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
2. prosince 2020 v 16:37  

Hezké, prostě zařadili učitele mezi socky. Učitele si v Praze můžete udržet jedině přidělením bytů.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. prosince 2020 v 18:17  

Já zas nevidím nic špatného na tom, aby se potřebná profese podporovala tímto způsobem. Přidělený byt je prostě benefit. Některá instituce jako benefit nabídne auto, některá kartu do fitka a jiná zas dotace na obědy ve školní jídelně a na byt. Proč ne...
Ostatně zdaleka se to nedělá jen v Praze. Kamarádovi dokonce nabídli bydlení na vesnickém zámku :o)

turistao 982 řekl(a)...
4. prosince 2020 v 12:11  

Nebylo by lepší nabídnout učitelům byty v pastoušce? Nebo, nebylo by ještě lepší platit učitele tak, aby bez problémů dosáhli na vlastní bydlení?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.