Čtvrťáci se zlepšili v testech. A zároveň ukázali, kde je problém českého školství

pondělí 14. prosince 2020 ·

Na výsledky českých čtvrťáků v mezinárodním srovnání TIMSS se dá dívat ze dvou odlišných pohledů. Zblízka vypadají celkem pozitivně. České školství se oklepalo z tvrdého pádu do podprůměru v roce 2007 a vystoupalo na úroveň vyspělejších zemí Evropy a Západu obecně. Pokud ale poodstoupíme o krok dozadu a podíváme se na čísla znovu, lze také říct, že se čeští žáci pouze dostali zpět na úroveň svých vrstevníků z roku 1995. Komentář přináší Seznam Zprávy.


Existuje ale ještě jeden, třetí pohled, jak číst výsledky v testování TIMSS - nedívat se omezeně jen na jedno mezinárodní srovnání, ale i na další – PISA. To se na rozdíl od TIMMS zaměřuje na žáky devátých ročníků základních škol a prvních ročníků těch středních. 

Oproti TIMSS se v testování PISA Česko od roku 2006 postupně propadá... Nelze se tak příliš schovávat před realitou. Zatímco na prvním stupni české školství i v mezinárodním srovnání ještě dokáže obstát, na tom druhém selhává. Nedokáže vytáhnout ty nejtalentovanější žáky do takové míry, aby excelovali, a ani ty podprůměrné alespoň do průměru. 

„Žáci s nejslabšími výsledky jsou přitom významně ohroženi ve své další vzdělávací dráze a budoucím profesním uplatnění. Pro srovnání – nejlepší vzdělávací systémy mají o polovinu žáků více mezi nejlepšími a čtyřikrát méně těch nejslabších. Znamená to, že se školám v těchto vzdělávacích systémech daří maximálně využívat potenciál žáků a jejich předpoklady a dosahovat s nimi jejich individuálního maxima,“ vysvětlil při prezentaci výsledků TIMSS 2019 ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. 


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. prosince 2020 v 15:41  

"Pokud ale poodstoupíme o krok dozadu a podíváme se na čísla znovu, lze také říct, že se čeští žáci pouze dostali zpět na úroveň svých vrstevníků z roku 1995."


Pouze na úroveň z roku 1995. Proboha, ta úroveň ale znamenala v Evropě špičku!!!


"Oproti TIMSS se v testování PISA Česko od roku 2006 postupně propadá... Nelze se tak příliš schovávat před realitou. Zatímco na prvním stupni české školství i v mezinárodním srovnání ještě dokáže obstát, na tom druhém selhává."

Toto tvrzení není pravdivé. Ve čtenářské gramotnosti jsme zaznamenali výrazný pokles mezi lety 2000 a 2009, ale poté došlo ke zlepšení a v posledním PISA testování jsme opět dosáhli na úroveň z roku 2000. V matematické gramotnosti jsme zaznamenali pokles mezi lety 2003 a 2009, ale od té doby je úroveň více či méně stejná. O nějakém postupném propadu od roku 2006 nemůže být řeč. Navíc v matematické i přírodovědné gramotnosti jsme stále dost slušně nad průměrem OECD.
viz. https://www.csicr.cz/Csicr/media/Prilohy/PDF_el._publikace/Mezin%c3%a1rodn%c3%ad%20%c5%a1et%c5%99en%c3%ad/PISA_2018_narodni_zprava.pdf

Radek Sárközi řekl(a)...
14. prosince 2020 v 17:52  

Zde je graf, který srovnává Finsko a Česko ohledně matematické gramotnosti (PISA) v jednotlivých letech: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10217780648533265&set=p.10217780648533265

Simona CARCY řekl(a)...
14. prosince 2020 v 19:59  

Zatloukal zase manipuluje

Eva Adamová řekl(a)...
15. prosince 2020 v 13:05  

Finsko, náš vzor!!!

h.o.p. řekl(a)...
17. prosince 2020 v 1:27  

Eva Adamová:

problém je v tom, že špička to byla v roce 1995, dnes je už za námi 25 let a tato úroveň na nejlepší zdaleka nestačí.

Simona Carcy.

Pokud obviňujete z manipulace, dodejte taky argumenty, jinak je to jenom bezobsažná a nicneříkající kritika.

Pavel Doležel řekl(a)...
17. prosince 2020 v 3:00  

Díky, pane Sárközy. Ten graf vypovídá o mnohém. Finsko náš vzor. Vypadá to, že výsledky krásně kopírují zavádění inovací a inkluze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.