Bořivoj Brdička: Jsou žáci připraveni uspět v propojeném světě?

úterý 15. prosince 2020 ·

O tom, že se OECD chystá ověřovat tzv. globální kompetence 15letých žáků, jsme psali na začátku roku 2017 hlavně v souvislosti s tím, že se nezúčastníme... Celkem se nakonec zúčastnilo 26 zemí (kromě nás chyběly třeba i USA či Anglie, na rozdíl od Skotska)... Celkově 82 % žáků uvedlo, že považují lidi jiných kultur za rovnocenné lidské bytosti, 85 % je přesvědčeno, že imigranti mají mít stejné právo se vzdělávat. Dívky všech zemí vykazují vyšší míru respektu k jiným lidem než chlapci. Totéž platí pro žáky, kteří mají imigrantské kořeny, na rozdíl od domorodců. Projevil se významný vliv rodičů na postoje žáků. 


Bořivoj Brdička (youtube.com)
Obecně lze říci, že akceptování odlišností a chápání jejich významu je významně ovlivněno kontakty, výměnnými pobyty a sdílením informací s jinými kulturami. Dalším relevantním indikátorem je studium cizích jazyků. 4 z 5 žáků se ve výuce setkali s tématy týkajícími se globální problematiky. 71 % žáků chce omezit svou spotřebu energií, 64 % sleduje globální světové události prostřednictvím sociálních sítí. 

Máte-li zájem o další detaily, projděte si 400stránkou zprávu nebo se podívejte na prezentaci ředitele odboru vzdělávání OECD Andrease Schleichera. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
15. prosince 2020 v 15:13  

Jsou žáci připraveni uspět v propojeném světě?

Krátce. Nejsou. Zoufale ne.

Proč?

Posadili jsme je na rok před počítače, na ještě delší dobu, než obvykle a nazýváme to výukou.
Vytvořili jsme návyk na internet.
Vytvořili jsme iluzi, že učení a internet neoddělitelně souvisí.
Vytvořili jsme zdání, že používání online aplikací k vypracování úkolů je samozřejmost; toto je zvláště nežádoucí, neboť se tímto nahrazuje skutečné živé myšlení a tvoření.

Omezili jsme živý kontakt s vrstevníky, učiteli, vychovateli, lektory, vedoucími kroužků.

Jinými slovy, vytvořili jsem populační ročníky s pokročilou mírou digitální demence.
Nejsou tedy většinou připraveni na nic; svět, kde budou muset používat vlastní hlavu, ruce a vůli je rozdrtí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.