Pandemie vyrábí digitální závisláky. I kvůli práci z domova a online škole

pondělí 30. listopadu 2020 ·

Jedním z rizik, které pandemie přináší, je možnost vzniku závislosti. „Ještě sice neznáme data z celé republiky za kompletní rok ‚s covidem‘, ale alespoň u nás v poradně evidujeme třicetiprocentní nárůst klientů kvůli pobytu v online prostředí oproti minulému roku,“ popsal pro iDNES Jiří Koreš z poradny pro nelátkové závislosti Prevent. Dodal, že obdobná je situace i v jiných evropských zemích. 


Barbora Orlíková (nudz.cz)
Třeba z prognózy, kterou vypracovala Nadace Sirius a agentura Median, vyplývá, že nárůst závislosti na technice včetně mobilních telefonů předpovídá devadesát procent z více než sta expertů ze sociální sféry. „Odborníci očekávají zvýšení rizika závislosti související s technikou (nezdravě dlouhá doba trávená na mobilních technologiích, sociálních sítích a tak dále) a zvýšení počtu situací, kdy dochází k ohrožení dítěte v online prostředí, například sexuálně motivovanými útoky,“ uvádí prognóza s tím, že nejvyšší riziko je u rodin samoživitelů a samoživitelek, kde rodič nemá na dítě dostatek času.

„Celkově se dá asi odhadovat, že se zvýší počty lidí, kteří budou potřebovat odbornou pomoc kvůli jakémukoliv závislostnímu chování, včetně ‚digitálních‘ závislostí. Ale netroufám si předem říct, nakolik bude problém závažný,“ souhlasí Barbora Orlíková z Národního ústavu duševního zdraví a upozorňuje, že problémy s moderními technologiemi přibývají už několik let. 

Závislost přitom není jediný způsob, kterým se může zvýšené užívání digitálních technologií projevit. Odborníci pozorují, že větší množství času stráveného u počítače či chytrého telefonu znamená vyšší riziko psychických potíží. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
1. prosince 2020 v 7:17  

Ano, ano, online škola za to může!
Kdyby dětem ti zlí učitelé dali pokoj ("Teacher, leave the kids alone!" (c) Roger Waters), ani by po počítači nevzdechly. Kdepak, doma by si hledaly v tlustých starých encyklopediích, kreslily by a vyráběly modely, prostě dělaly to všechno, co děti rády dělají.
Nebo jste snad viděli dítě, které by si třeba o přestávce dobrovolně zapnulo mobil a smažilo na něm hry?
Nebo takové chaty, youtuberáci atd. Všechno děti dělají jen z nařízení učitelů!
Proto taky různí eduíni odjakživa kritizovali školu, že málo využívá technologie. Kdepak, křída-huba-tabule, to je podle našich reformátorů optimum. Jen ta zlá a hloupá škola dětem počítače nutí!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.